iPad (2019) vrijwel onmogelijk te repareren

0

De zevende generatie iPad, ook wel de iPad (2019) genoemd, ziet er wederom prachtig uit. Maar hoe zit het met de repareerbaarheid van de tablet? Uit de laatste teardown video van iFixit blijkt dat de nieuwste aanwinst van Apple zeer lastig is om zelf te repareren. Benieuwd waardoor dat komt, of hoe de ingewanden van de nieuwste iPad eruit zien? Lees dan snel verder.

Iedere keer als Apple of een andere fabrikant een nieuw product op de markt brengt, is er wel iemand die het apparaat uit elkaar haalt of kijkt hoe robuust hij is. Het team van iFixit is daar een goed voorbeeld van. Het team haalde een iPad (2019) in huis en keerde hem binnenstebuiten. Zodoende zagen we dat de nieuwste tablet van Apple meer werkgeheugen had dan zijn voorganger, maar dat accucapaciteit gelijk is gebleven. Vandaag kijken we naar de repareerbaarheid van de tablet.

Lastige klus

Het openen van de iPad (2019) gaat op dezelfde manier als altijd: je verwarmt het scherm aan de zijkanten om de lijm los te maken en je gebruikt een zuignap en plectrum of ander hulpmiddel om door de lijmranden te snijden en het scherm los te wrikken. Als het de eerste keer is dat je dit doet zul je er moeite mee hebben, voor de doorgewinterde veteraan is het waarschijnlijk een peulenschil.

Hier komen we het eerste verschil tussen de iPad (2019) en zijn voorgangers tegen. Het glazen paneel en het LCD-scherm zijn niet langer één component. Mocht het scherm ernstig beschadigd raken, is het relatief goedkoop om deze te vervangen. Niet eenvoudiger echter. De koptelefoonaansluiting en camera’s zijn modulair en dus eenvoudig te verwisselen met een ander exemplaar. Houd er wel rekening dat Apple de camera’s heeft vastgelijmd, waardoor je voorzichtig te werk moet gaan als je deze gaat vervangen.

De Lightning Connector, een onderdeel dat vaak als eerste kapot gaat, is daarentegen niet te verwisselen. Dat komt omdat deze vast gesoldeerd is aan het logic board. Mocht de Lightning Connector dus de geest geven, zul je het hele logic board moeten vervangen. De batterij tot slot is goed vastgelijmd aan de behuizing. Zelfs als je lijmverwijderaar gebruikt, is het een langdurige en helse klus om de accu te vervangen.

Al met al krijgt de iPad (2019) een 2/10 op de schaal van repareerbaarheid. Dat heeft alles te maken met de hoeveelheid lijm die Apple gebruikt, maar ook omdat de Lightning Connector niet eenvoudig is te vervangen. Wil je toch een poging wagen? Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer