Apple lanceert zevende generatie iPad

0

Dinsdagavond Nederlandse tijd heeft Apple haar nieuwste tablet uit de doeken gedaan: de zevende generatie iPad, of kortweg de iPad. Hij is niet alleen sneller en krachtiger dan zijn voorgangers, hij kan tevens overweg met de Apple Pencil en is uitgerust met Smart Connector. De iPad (2019) ligt dit najaar bij ons in de winkels. Hij gaat over de toonbank vanaf 389 euro. 

Na de iPad Air (2019) en iPad Mini 5, is de zevende generatie iPad de derde nieuwe tablet die Apple dit jaar onthult. Het Amerikaanse technologiebedrijf heeft wederom alles uit de kast gehaald om een van haar bestverkopende producten nog beter te maken.

iPad (2019) specificaties

Tijdens de presentatie liet Apple niet het achterste van haar tong zien. Wel kregen we veel te zien en te horen over de zevende generatie iPad. De meest opvallende verandering is het beeldscherm. Jarenlang was deze bij het instapmodel -daarmee bedoelen we alle tablets van Apple, minus de iPad Mini- en iPad Pro-modellen- 9,7 inch in doorsnee. De nieuwste iPad, die we voor het gemak de iPad (2019) noemen, heeft voortaan een display dat 10,2 inch in doorsnee is. Geruchten over een dergelijk schermformaat gingen al een tijdje de ronde en blijken dus inderdaad te kloppen.

Het beeldscherm heeft weliswaar dunnere schermranden of bezels, maar in vergelijking met de nieuwste iPad Pro-modellen of tablets van andere fabrikanten, zijn ze nog altijd behoorlijk fors. Niet voor niets is de iPad (2019) uitgerust met een fysieke Home-knop met Touch ID. Wellicht dat deze in de toekomst verdwijnt, voorlopig gaat hij nergens heen. In tegenstelling tot de duurdere modellen is de nieuwste aanwinst van Apple niet uitgerust met een gelamineerd scherm met antireflectieve coating. De overstap van Lightning Connector naar USB-C aansluiting is vooralsnog een brug te ver voor Apple.

iPadOS

Een ander aspect waar Apple uitgebreid bij stilstond, is iPadOS. Het besturingssysteem is geoptimaliseerd voor de tablet van Apple. Multitasken is nu nog makkelijker. Je veegt van de rechterkant van het scherm naar binnen en dan schakel je in een handomdraai tussen applicaties. Je kunt ook alle geopende apps over het scherm leggen, zodat het nog makkelijker is om te kiezen.

Een andere feature die Apple introduceert met iPadOS, is floating keyboard. Als het digitale toetsenbord in de weg zit, kun je hem met een simpele pinch-beweging kleiner maken. Een kleine, maar handige toepassing die Apple op deze manier aan haar toetsenbord geeft.

Tot slot kan de iPad (2019) overweg met de Apple Pencil. Tot voor kort was dit exclusief weggelegd voor de iPad Pro. Over iPad Pro gesproken: net als de topmodellen van Apple is de zevende generatie iPad tevens uitgerust met Smart Connector. Ideaal als je een tablet zoekt waar je een extern toetsenbord op kunt aansluiten.

Beschikbaarheid

De iPad (2019) is later dit najaar beschikbaar in ons land. Aan het instapmodel hangt een prijskaartje van 389 (WiFi-only, 32 GB). De uitvoering met vier keer zoveel geheugen (128 GB) kost 489 euro. De varianten met LTE-connectiviteit hebben een adviesprijs van respectievelijk 529 euro (32 GB) en 629 euro. De tablet is verkrijgbaar in de kleuren spacegrijs, zilver en goud.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer