Google lanceert Android 10, dit is er nieuw

0

Dinsdagavond Nederlandse tijd heeft Google haar nieuwste Android-versie gelanceerd: Android 10. Zoals je gewend bent van de zoekmachinegigant heeft deze diverse nieuwe features gekregen. Het besturingssysteem is nu al beschikbaar voor de eerste toestellen.

Ieder jaar rond augustus of september introduceert Google een update van haar besturingssysteem. Dat is dit jaar niet anders. Toch is het ditmaal anders dan anders. Fandroids weten als geen ander dat Google normaal gesproken de naam van een zoetigheid in haar product verwerkt. Denk bijvoorbeeld aan Cupcake, Donut, Lollipop, Marshmallow, Nougat, Oreo of Pie. Dat is allemaal leuk en aardig, maar veroorzaakte bij menig gebruiker verwarring. Niet iedereen wist namelijk dat Oreo versie 8.0 en 8.1 was, of Android Pie 9.0 is. Daarom duidt Google haar platform voortaan alleen nog maar aan met een versienummer. In dit geval is dat Android 10.

Nieuwe features Android 10

Zoals ieder jaar heeft Google weer haar uiterste best gedaan om haar besturingssysteem nieuwe functies te geven. Het gaat te ver om ze hier allemaal op te sommen. Bovendien hebben we ze nog niet allemaal kunnen testen. Verder weten we niet of al deze features straks op Android-tablets te vinden zijn.

Eén van de eerste dingen die we willen noemen is de vernieuwde Dark Mode. Deze introduceerde Google afgelopen jaar al, maar was beperkt tot de quick settings en folders. Met Android 10 krijgen alle menu’s en diverse Google-apps een donker thema. Onder andere YouTube, Chrome, Calendar en Keep hebben het dark theme al geïntrigeerd, Maps blijft vooralsnog achter.

Tevens heeft de zoekmachinegigant nieuwe privacyinstellingen geïntroduceerd in Android 10. App-permissies is niets nieuws onder de zon en bestaat al sinds Android 6.0 Marshmallow. Je kon een app echter alleen volledige toegang geven, of hem deze ontzeggen. Voor een locatiegebaseerde app betekende dit in het eerste geval dat hij je altijd en overal kon volgen, in het tweede geval nooit. Voortaan is het mogelijk om aan te geven dat een app alleen jouw locatie kan opvragen als je de app daadwerkelijk gebruikt. Handig als je bijvoorbeeld de app van een pretpark gebruikt.

Een andere nieuwe feature in Android 10 is Focus Mode. Stel dat je je keihard moet concentreren op je werk of studie, dan kun je applicaties tijdelijk uitschakelen zodat je aandacht uitgaat naar zaken die op dat moment belangrijker zijn. Door bepaalde apps te selecteren ontvang je een poosje geen enkele pushnotificaties.

En zo heeft Google nog tal van andere kleine tweaks doorgevoerd. Je leest er alles over op de site van Android 10, of Googles Android Developer Blog.

Deze tablets krijgen Android 10

Android 10 is vooralsnog verkrijgbaar voor een handjevol smartphones. We hebben het dan over de drie generatie Pixel-telefoons, de Pixel 3a en Pixel 3a XL. Vlaggenschepen als de OnePlus 7 (Pro), Samsung Galaxy S10, Samsung Galaxy Note 10 en Huawei P30 (Pro) ontvangen waarschijnlijk op korte termijn de update. HMD Global, maker van de recente Nokia-telefoons, vertelde onlangs welke Nokia-telefoons op termijn de nieuwste Android-versie krijgen.

Hoe zit het met tablets? Daarover hebben we helaas nog geen mededelingen gezien of gehoord. Het ligt voor de hand dat de Samsung Galaxy Tab S6 en Galaxy Tab S4 sowieso voor de Android 10-update ont aanmerking komen, wanneer durven we echter niet te zeggen. Zodra we meer hierover horen melden we ons op TabletGuide.nl.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer