‘Russisch besturingssysteem straks te vinden op tablets van Huawei’

0

Huawei heeft plannen om Aurora, een Russisch besturingssysteem, te installeren op tablets. Anonieme bronnen melden dat het Chinese techbedrijf momenteel met het Russische ministerie van Communicatie in overleg is om het platform op 360.000 tablets te installeren.

Dat schrijft het doorgaans goed geïnformeerde Reuters op basis van twee bronnen die anoniem wensen te blijven.

Huawei is al enkele maanden de speelbal in het machtsspelletje tussen de VS en China. President Trump dreigde met een handelsverbod van Amerikaanse bedrijven met Huawei. Hij meent dat de nationale veiligheid van de Amerikanen in het geding is, omdat de apparatuur van Huawei naar verluidt uitgerust is met afluistersoftware. Trump en de Chinese president Xi Jinping proberen al maanden deze impasse te doorbreken, maar vooralsnog zonder zichtbare resultaten.

‘Huawei-tablets krijgen Aurora’

Als Huawei niet langer Android-tablets en -smartphones in de VS mag verkopen, heeft het Chinese techbedrijf een alternatief. Eerder deze maand introduceerde Huawei HarmonyOS. Het platform werd gepresenteerd als een alternatief voor Android en is onder anderen geschikt voor tablets, smartphones, wearables, laptops, PC’s en smart TV’s. Vooralsnog heeft Huawei geen plannen om het besturingssysteem op mobiele apparaten als tablets, phablets en smartphones te installeren.

In Rusland slaat Huawei mogelijk een andere weg in. Anonieme bronnen vertellen tegenover Reuters dat het technologiebedrijf momenteel met de Russische overheid in gesprek is om 360.000 tablets uit te rusten met Aurora, een in Rusland ontwikkeld besturingssysteem. Eén van de bronnen zegt dat het om een pilot gaat, een eerste stap om het besturingssysteem op apparaten van Huawei te installeren.

Rostelecom, de maker van Aurora, bevestigt tegenover Reuters dat het bedrijf “verschillende opties overweegt om met Huawei samen te werken”. Vanwege de vertrouwelijke aard van de gesprekken geeft het Russische staatsbedrijf geen details over de inhoud ervan. Het Russische ministerie van Communicatie had geen commentaar op de berichtgeving van Reuters. Een woordvoerder van Huawei laat weten dat ze in gesprek zijn met de Russische overheid.

De geplande 360.000 tablets zijn naar verluidt verkrijgbaar vanaf augustus 2020.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer