Samsung presenteert Exynos 9825

1

Samsung heeft een nieuwe generatie octa-core processor uit de doeken gedaan: de Exynos 9825. Hij is nog kleiner, krachtiger en energiezuiniger dan zijn voorganger. Deze chipset vinden we vermoedelijk terug in de Samsung Galaxy Note 10 en Note 10 Plus, die later vandaag uit de doeken gedaan worden.

Samsung maakt de onthulling van de Exynos 9825 bekend op haar eigen website.

Wereldwijd zijn er maar een handjevol producenten die chips maken. Denk bijvoorbeeld aan Qualcomm, MediaTek, Spreadtrum, TSMC en XNP. Sommige smartphone- en tabletfabrikanten besteden dit niet uit en maken hun eigen chipsets. Apple, Huawei en Samsung zijn het schoolvoorbeeld daarvan. Laatstgenoemde heeft zojuist de Exynos 9825 onthuld.

Exynos 9825: alles wat je moet weten

De Exynos 9825 is gebakken volgens het 7 nanometer procedé. Dat houdt in dat hij bijzonder compact en krachtig is. Zijn voorganger, de Exynos 9820, had nog een 8nm procedé, waardoor hij minder werk verzette en meer energie verbruikte. Samsung belooft dat de Exynos 9825 sneller en slimmer is, onder meer om ‘cutting edge gaming and graphics performance’ te leveren.

De Exynos 9825 is de eerste CPU die gebruik maakt van EUV-technologie, wat staat voor Extreem Ultraviolet lithografie. De chipset maakt gebruik van een kortere golflengte, waardoor Samsung in staat was om nog kleinere transistoren te maken in vergelijking met het licht van lasers.

Samsung Galaxy Note 10

Net als zijn voorloper is de Exynos 9825 uitgerust met een geïntegreerde Neural Processing Unit (NPU). Deze handelt alle taken af waarbij kunstmatige intelligentie aan te pas komt. Denk bijvoorbeeld aan scèneherkenning als je een plaatje schiet, of als je met augmented reality (AR) aan de slag gaat. Ook weet hij onder meer welke apps je het vaakst gebruikt, zodat deze nog sneller opgestart zijn dankzij een feature die app pre-loading heet.

De Exynos 9825 bestaat uit acht kernen: twee high-performance cores, twee Cortex-A75 cores en vier Cortex-A55 cores voor de minder zware taken. De grafische processor of GPU heeft eveneens een upgrade gekregen: dit is voortaan de Malo-G76, evenals de cores afkomstig van ARM. De chipset is niet alleen superkrachtig, maar kan tevens overweg met 8K Ultra HD video’s, Universal Flash Storage (UFS) 3.0, LPDDR4x werkgeheugen en 5G-connectiviteit. Tevens kan hij uit de voeten met twee 16 megapixelcamera’s aan de achterkant, een 22 megapixelcamera aan de voor- of achterzijde en 8K-videoresolutie met een snelheid van 30 fps (of 15- fps in 4K UHD).

Nog even geduld

Samsung zegt uiteraard geen woord over wanneer de eerste apparaten verschijnen met de nieuwste generatie Exynos-processor. De kans is groot dat de Samsung Galaxy Note 10 en Note 10 Plus met de Exynos 9825 worden uitgerust. Dit gerucht gaat al enkele maanden de ronde op internet. Punt was dat de chipset nog niet bestond toen de eerste geruchten hierover opdoken. Nu de onthulling achter de rug is en de Koreanen op het punt staan hun nieuwste phablets uit de doeken te doen, mogen we ervan uitgaan dat we ze straks in deze apparaten terugvinden. En we kunnen je nu al op een briefje meegeven dat de eerstvolgende toestellen in de Galaxy S-serie volgend jaar ook met de Exynos 9825 zijn uitgerust.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

1 reactie

  1. Samsung was in oktober vorig jaar begonnen met de productie met euv-lithografie, maar had tot nu toe geen soc aangekondigd met de techniek. De Exynos 9825 is volgens Samsung dankzij het nieuwe m-procede met euv zuiniger zijn dan de voorgaande Exynos 9820 die Samsung maakt op m met traditionelere lithografie. Het verschil is dat euv werkt met extreem ultraviolet licht voor de lithografie. Dat heeft een kortere golflengte, waardoor het produceren van kleinere transistors goedkoper is dan met het licht van lasers.

Reageer