‘Tabletmarkt 600 miljard dollar waard in 2026’

0

Tablets winnen aan populariteit. Dat is althans de voorspelling van Future Market Insights. Volgens de marktonderzoeker eind 2026 een waarde van een slordige 600 miljard dollar. Benieuwd waarom de tabletmarkt de komende jaren aantrekt? Lees dan snel verder.

We herinneren ons 2010 nog als de dag van gisteren. Dat jaar lanceerde Apple haar eerste tablet: de iPad. Het was weliswaar niet de eerste tablet die ten tonele verscheen, maar markeerde wel het begin van een heuse hausse. In de daarop volgende jaren vlogen tablets als warme broodjes over de toonbank. Apple en Samsung waren in de periode heer en meester op de tabletmarkt, maar ook partijen als Lenovo, Huawei en Amazon wisten een graantje mee te pikken van het succes.

Ergens in 2013/2014 keerde het tij. De tabletverkoop liep hard terug, soms wel met tientallen procenten tegelijkertijd. Op het hoogtepunt verkochten alle fabrikanten gezamenlijk ieder jaar zo’n 350 miljoen tablets. Het huidige niveau ligt ongeveer op zo’n 150 miljoen tablets, afhankelijk van welk onderzoeksbureau je aanhaalt. Voor de dalende verkoopcijfers zijn allerlei oorzaken genoemd: verzadiging van de markt, gebrek aan innovatie, de populariteit van phablets, en ga zo maar door.

Opmars

Toch is er hoop, zo meent Future Market Insights. Medewerkers van het onderzoeksbureau hebben de kansen voor de tabletmarkt in kaart gebracht. In hun onderzoeksrapport noemen zij diverse factoren die de aanwas en verkoop van tablets een stimulans geven. Enkele van deze factoren zijn:

  • Toenemend gebruik van waterafstotende technologie in elektronicaproducten;
  • Betere technologische comptabiliteit met 4G-netwerken;
  • Fabrikanten richten zich op het vervaardigen van kwalitatief hoogwaardige tablets;
  • Consumenten eisen meer ‘mensgerichte functionaliteiten’ en gebaren;
  • Meer rekenkracht van de processor in combinatie met betere batterijduur; en
  • Verbetering in de algehele prestaties van tablets.

Als je de bovenstaande ontwikkelingen in ogenschouw neemt, is dat het recept voor verdere groei van de tabletmarkt. Daarbovenop verwacht Future Market Insights dat de tabletmarkt de komende zeven jaar jaarlijks gemiddeld met 9,1 procent groeit. Alles bij elkaar opgeteld heeft de wereldwijde tabletmarkt in 2026 naar schatting een waarde van 600 miljard dollar.

De grootste afzetmarkt voor de tabletmarkt in de nabije toekomst is volgens de onderzoekers China. Ook India en andere Aziatische landen zullen de groei van de tabletmarkt aan den lijve ondervinden volgens de marktonderzoeker. Zij vormen de voorhoede voor de aanstaande groeispurt. Ook hier in Europa en de VS stijgt de tabletverkoop, zij het in een iets lager tempo.

Tot slot voorspelt Future Market Insights dat tablets zonder toetsenbord de komende jaren minder en minder populair worden. Detachables en convertibles daarentegen groeien daarentegen naar verwachting jaarlijks met gemiddeld 10,8 procent. Android is en zal ook in de toekomst het meest populaire besturingssysteem blijven. iPadOS -door de onderzoekers nog foutief iOS genoemd- vergaart de komende jaren een groter aandeel, zo is de verwachting.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer