Eén op de tien apparaten draait op Android Pie

0

We hebben er lang op moeten wachten, maar Google heeft eindelijk haar distributiecijfers geactualiseerd. Uit de meest recente inventarisatie blijkt dat één op de tien tablets en smartphones op Android 9.0 Pie draait, de nieuwste versie van Google’s besturingssysteem. De Android-versie met het grootste marktaandeel is Android Oreo.

De fragmentatie van Android wordt door velen gezien als de grootste dreiging van Google’s besturingssysteem. Het is geen geheim dat Android uitermate versplinterd is. Google doet haar best om het tij te keren, maar het blijft vechten tegen de bierkaai. Een belangrijke reden waarom het niet lukt om sneller updates uit te rollen, komt omdat het updateproces een langdurig en arbeidsintensief traject is waarbij ze bovendien van veel partijen afhankelijk is.

Desondanks publiceerde Google tot voor kort maandelijks distributiecijfers. Iedere maand opnieuw werden techjournalisten en de zoekgigant geconfronteerd met de keiharde fragmentatie. Daar wilde Google van af. In oktober 2018 besloot het bedrijf om niet langer maandelijks, maar periodiek de laatste verdelingscijfers te publiceren.

Android Pie eindelijk in de distributiecijfers

Destijds, twee maanden na de lancering van Android 9.0 Pie, was het besturingssysteem nergens in de statistieken van Google terug te vinden. Nu, ruim negen maanden na de introductie, vinden we deze Android-versie eindelijk terug in de laatste peiling van de zoekmachinereus. Volgens het Android Developer Dashboard is Android Pie op 10,4 procent van alle Android-tablets en -telefoons te vinden.

Apple zal hard hebben gelachen toen ze dit cijfer hoorde. Als we de distributiecijfers van iOS erbij pakken, dan blijkt dat 80 procent van alle apparaten iOS 12 heeft geïnstalleerd. Eén op de acht gebruikers (12 procent) werkt dagelijks met iOS 11. Een schamele 8 procent heeft een oudere iOS-versie op zijn of haar iPad of iPhone staan.

De meestgebruikte Android-versie is Android Oreo (8.0 en 8.1). Volgens Google is deze op 28,3 procent van alle Android-apparaten te vinden. Android Nougat (7.0 en 7.1) heeft een marktaandeel van 19,2 procent. Android 6.0 Marshmallow vinden we op 16,9 procent van alle tablets en smartphones. Het resterende deel (10,7 procent) draait op Android 4.4 KitKat of ouder.

 

Op welke Android-versie draait jouw tablet?

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer