‘iPad straks te bedienen met muis dankzij iOS 13’

0

De iPad krijgt later dit jaar een nieuwe feature. Als we de eerste berichten over Apple’s volgende grote update voor haar besturingssysteem mogen geloven, kunnen we straks een computermuis gebruiken op de iPad. Dat opent een geheel nieuwe wereld.

Dat schrijft Steve Troughton-Smith, een ontwikkelaar die regelmatig de broncode van iOS, apps en andere software doorspit. Daarbij stuit hij vaak op nieuwe features die op korte termijn gelanceerd worden.

Met een touchscreen werken is vandaag de dag de normaalste zaak van de wereld. Vrijwel iedereen loopt immers met een smartphone rond. En meer dan driekwart van alle Nederlandse huishoudens heeft thuis één of meerdere tablets liggen. Aanraakgevoelige schermen zijn inmiddels ingeburgerd, zo kunnen we stellen.

Een tablet laat zich prima bedienen met de hand. Maar denk je af en toe niet eens bij jezelf ‘had ik maar een muis bij de hand’? Hierdoor heb je meer controle over wat je doet. Professionals die foto’s en video’s bewerken op tablets herkennen zich hier vast en zeker in. Omdat desktops en laptops exclusief bediend worden met een muis, is dat veelal het aangewezen apparaat voor beeld- en videobewerking.

iOS 13

De laatste paar jaar promoot Apple haar iPads als apparaten die computers moeten vervangen. In de commercials ‘What’s a computer?’ probeert de Amerikaanse techgigant de veelzijdigheid van haar tablets te schetsen. Maar nog altijd zijn iPads geen echte desktop killers. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om een externe harde schijf aan de tablet te koppelen en zijn de apps voor designers nog geen volwaardige alternatieven voor de software op computers. En de ondersteuning voor een computermuis is ver te zoeken.

Dat laatste is binnenkort niet langer een wens, maar realiteit. Diverse bronnen, waaronder Steve Troughton-Smith, melden dat iOS 13 overweg kan met een muis. Op deze manier worden de iPads nog veelzijdiger dan ze al zijn. Hoe de muis aangesloten wordt is nog een vraag. Tablets hebben immers geen USB-A aansluiting. Mogelijk worden ze draadloos verbonden, via Bluetooth. Een USB-C kabel is een andere optie. Dat betekent wel dat je straks alleen op de nieuwste iPad Pro modellen met een muis kan werken.

Eerder hoorden we dat iOS 13 een donkere modus krijgt. Daarbij zijn alle achtergronden niet langer wit, maar zwart. Dat levert een behoorlijke besparing op voor de batterij en is tegelijkertijd minder vermoeiend voor onze ogen. Ook hebben we berichten gezien dat het straks mogelijk is om meerdere apps als venster over elkaar heen te schuiven, zoals je kent van Windows-computers en MacBooks.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer