iPad Mini 5 bijna niet te repareren

0

iFixit heeft een nieuwe teardown online gezet. Ditmaal moet de iPad Mini 5 eraan geloven. Aan de buitenkant ziet de tablet er hetzelfde uit als zijn voorganger, geldt dat ook voor de ingewanden? Het is in ieder geval duidelijk dat je alle zeilen moet bijzetten als je hem zelf wil repareren.

Als Apple nieuwe producten op de markt brengt, zitten we daar graag bovenop. Techsites als TabletGuide kijken naar zaken als het design, de componenten onder de motorkap en hoe hij presteert in het dagelijkse leven. Mensen als Zack Nelson van JerryRigEverything kijken hoe robuust het scherm en de behuizing is. De dames en heren van iFixit keren apparaten binnenstebuiten om te kijken of consumenten hem eenvoudig zelf kunnen repareren en tegen welke obstakels ze daarbij eventueel aanlopen. Ditmaal nemen ze de iPad Mini 5 onder de loep.

Modulair

Vier jaar geleden lanceerde Apple voor het laatst een iPad Mini. Dat was de iPad Mini 4. In al die tijd is er niets veranderd aan de manier om hem open te krijgen. Daarvoor moet je vertrouwen op een warmtepistool, zuignappen en een plectrum om hem open te krijgen. Als de lijm voldoende opgewarmd is, kun je hem met de nodige moeite losmaken. Voordat je hem lostrekt moet je wel eerst nog een paar schroeven losdraaien die de display- en batterijkabel op hun plaats houden.

De iPad Mini 5 heeft diverse modulaire componenten. Zo zijn voor de primaire en secundaire camera’s eenvoudig los te punniken. Dat geldt echter niet voor het moederbord, dat vastgelijmd is aan de tablet. Met een speciale lijmoplossing kun je hem voorzichtig losmaken. Dat wil zeggen, als je niet vergeet de Lightning Connector eerst los te maken, die vast gesoldeerd is aan het moederbord.

Het enige dat nog rest is de reusachtige 5124 mAh batterij. Ook deze is goed vastgelijmd en vanwege zijn omvang moet je voorzichtig te werk gaan om hem los te krijgen. Om het nog ingewikkelder te maken: Apple heeft de pull tabs weggelaten, die je normaal gesproken zou gebruiken om de batterij los te wrikken. Ditmaal moet je het zonder zien te doen.

Reparatiescore

Onder de streep krijgt de iPad Mini 5 een uiterst laag rapportcijfer als het gaat om repareerbaarheid: slechts 2 uit 10. De positieve kant is dat je slechts één Phillips schroevendraaier nodig hebt om alle schroeven los te draaien en dat de meeste componenten modulair en dus eenvoudig te vervangen zijn.

Daar staat tegenover dat het een onnodig hels karwei is om de batterij te vervangen. Daarnaast gebruikt Apple er veel lijm om alles op zijn plaats te houden, wat zelf repareren er niet eenvoudiger op maakt. Tot slot is het losmaken van de thuisknop met Touch ID vingerafdruksensor knap lastig. Als je het scherm moet vervangen en je gebruik wil blijven maken van Touch ID, dan is het noodzakelijk dat je hem losmaakt. Al met al krijgt de iPad Mini 5 dus maar een 2 in termen van repareerbaarheid.

Wil je zelf aan de slag gaan met de iPad Mini 5 en hem binnenstebuiten keren? Bekijk dan eerst de onderstaande teardown video.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer