Twee verdachten aangehouden diefstal Surface-tablets

0

De Koninklijke Marechaussee heeft twee verdachten aangehouden in verband met een diefstal van een groot aantal tablets. De mannen stalen afgelopen jaar een vrachtwagen vol Surface Pro tablets en Surface Laptops. De lading had een waarde van 5 miljoen euro.

Dat lezen we op de website van Opsporing verzocht, die in de uitzending van 5 februari aandacht besteedde aan deze zaak.

De tabletmarkt lijkt op zijn gat te liggen. Steeds minder consumenten kopen een tablet. Analisten hebben hier allerlei argumenten voor aangedragen: zo zou de markt verzadigd zijn, zijn tablets (in tegenstelling tot smartphones) gezinsapparaten, vindt er te weinig innovatie plaats, worden tablets vaak doorgegeven als er een nieuwe wordt aangeschaft, worden smartphones alsmaar groter waardoor de noodzaak voor een tablet verdwijnt, en ga zo maar door.

Deze ontwikkelingen spelen inderdaad een belangrijke rol bij de alsmaar lager uitvallende verkoopcijfers van tablets, maar zijn tegelijkertijd wat kort door de bocht. Als we namelijk een onderscheid maken tussen slate tablets, convertibles en detachables, dan zien we dat de laatste twee categorieën wel goede verkoopcijfers laten zien. Productiviteitsmachines als de Surface-tablets van Microsoft zijn met name populair onder zakelijke gebruikers.

Diefstal

Dat maakt ze voor dieven interessant om te stelen. Dat is precies wat vorig jaar oktober gebeurde toen dieven een vrachtwagen vol Surface Pro tablets en Surface Laptops stalen. Uit de reconstructie van Opsporing verzocht blijkt dat het om een gecoördineerde actie ging. De betreffende vrachtwagen werd even na middernacht volgeladen met de tablets en laptops en rond 3:00 langs de Reykjavikweg geparkeerd. Een andere chauffeur zou deze om 6:00 naar de plaats van bestemming rijden.

Op bewakingsbeelden was te zien dat om 4:50 een onbekende man er met de vrachtwagen vandoor ging. Om 6:00 wordt de vrachtwagen leeg teruggevonden achter op een parkeerplaats aan de Randweg in Beverwijk. De politie ontdekte dat de wagen daarvoor een half uur heeft stilgestaan op de Kagerweg in Assendelft. Daar is de lading vermoedelijk overgeladen op één of meerdere voertuigen.

De Koninklijke Marechaussee heeft twee verdachten aangehouden in deze zaak. Daarmee is de kous nog niet af: de gestolen tablets en laptops zijn immers nog steeds zoek. De Marechaussee roept getuigen op zich te melden. Ook roept de dienst mensen op zich te melden als ze verdachte advertenties of verkopers zien waarin de apparaten worden aangeboden. Het gaat om de volgende typen:

Surface-tablets

  • KJUI-00003. Platinumkleurig, ‘Core i7 8650U’ met 8 GB geheugen en 256 GB opslag
  • KJV-00018. Zwart, ‘Core i7 8650U’ met 16 GB geheugen en 512 GB opslag
  • KJV-00003. Platinumkleurig, ‘Core i7 8650U’ met 16 GB geheugen en 512 GB opslag

Surface Laptops

  • LQV-00004. Platinumkleurig, i7 processor, 1 TB opslag en 16 GB geheugen
  • JKQ-00069. Zwart, i7 processor, 256 GB opslag en 8 GB geheugen
  • LQR-00004. Platinumkleurig, i7 processor, 256 GB opslag en 8 GB geheugen
  • JKQ-00069. Zwart, i7 processor, 512 GB opslag en 16 GB geheugen
  • LQT-00027. Bordeauxrood, 512 GB opslag en 16 GB geheugen

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer