De 5 belangrijkste upgrades van de iPad Mini 5

0

Na jaren van afwezigheid presenteerde Apple eerder deze maand de iPad Mini 5. Aan de buitenkant ziet hij er hetzelfde uit als zijn voorloper, de iPad Mini 4. Toch is het een wezenlijk andere tablet. Wat is er anders aan? In dit artikel bespreken we de 5 belangrijkste upgrades die Apple heeft aangebracht aan de nieuwste telg.

Het is alweer enkele jaren geleden dat Apple een nieuwe iPad Mini op de markt bracht. Weet je nog wanneer dat was? Precies, eind 2015. Toen kondigde Apple de vierde generatie iPad Mini aan. In de daarop volgende jaren zagen we regelmatig geruchten voorbijkomen over een opvolger. Deze kwam er echter nooit. Tot voor kort. De iPad Mini 5 is een feit. Hoogste tijd om hem eens kritisch tegen het licht te houden en kijken wat Apple allemaal voor verbeteringen heeft aangebracht.

#1 Beter beeldscherm

Op het eerste oog lijken de iPad Mini 4 en iPad Mini 5 als twee druppels water op elkaar. De vormgeving is hetzelfde: het scherm wordt omringd door dikke randen of bezels, de voorkant heeft een fysieke thuisknop met Touch ID vingerafdruksensor, de camera en knoppen zitten op exact dezelfde locatie. Ook de afmetingen en het gewicht zijn één-op-één overgenomen.

Het lijkt alsof het beeldscherm van zijn voorganger is overgenomen. Hij is nog steeds 7,9 inch in doorsnee, telt 1536 bij 2048 pixels, heeft dezelfde forse bezels, is volledig gelamineerd en heeft een vingerafdrukbestendige, vetafstotende coating. Apple heeft de kans niet aangegrepen om het IPS LCD-paneel, ook wel Retina HD display genoemd, te vervangen door een OLED-scherm.

Wat is er dan anders aan het scherm? Om te beginnen heeft Apple haar True Tone technologie in de iPad Mini 5 verwerkt. Aan de hand van de hoeveelheid omgevingslicht past het scherm automatisch de witbalans en kleurtoon aan. Als je buiten in het zonnetje zit of een felle lamp hebt aanstaan, is de kleur van het scherm blauwer. Is het daarentegen wat donkerder, dan krijgt de tablet een warmere kleur. Daarvoor gebruikt Apple sensoren die in de hoekpunten van het scherm verwerkt zijn.

Ook heeft Apple het kleurbereik van de iPad Mini 5 verbeterd. De nieuwste aanwinst ondersteunt DCI-P3, de kleurstandaard die in de filmindustrie wordt gebruikt. Films en series kijken is hierdoor nog prettiger.

iPad Mini 5 of iPad Mini (2019)

#2 Ondersteuning voor Apple Pencil

Toen Apple de eerste iPad Pro lanceerde in 2015, kon deze overweg met een nieuwe accessoire die tegelijkertijd op de markt kwam: de Apple Pencil. Je kunt hem gebruiken om je tablet te bedienen zonder het beeldscherm fysiek aan te raken, maar het is nog zo veel meer dan enkel een navigatiehulpmiddel. Professionele tekenaars en cartoonisten gebruiken hem om schetsen en tekeningen te maken. Inmiddels is de Apple Pencil zo geavanceerd dat je hem voortaan draadloos kunt opladen door hem enkel tegen de iPad aan te plakken.

Keerzijde was dat de Apple Pencil aanvankelijk alleen met de nieuwste iPad Pro modellen was te gebruiken. Dat veranderde toen Apple vorig jaar de iPad (2018) lanceerde, ook wel de iPad 6 of iPad zesde generatie genoemd. Sindsdien ben je niet langer gebonden aan de dure Pro-modellen om met de Apple Pencil te werken. Ook de iPad Mini 5 kan overweg met de stylus.

#3 Serieuze hardware-upgrade

De iPad Mini 5 is een stuk sneller en krachtiger dan zijn voorganger. Dat is ook niet zo vreemd aangezien er vier jaar tussen het oude en nieuwe model zit. In die tijd heeft Apple verschillende nieuwe processors ontwikkeld. De iPad Mini 4 werd afgeleverd met de A8-chip, de nieuwkomer is uitgerust met de 12 Bionic chip. Deze is gebakken volgens het 7nm procedé, wat betekent dat hij superklein, krachtig en energiezuinig is. Hij bestaat uit zes kernen, waarbij de topsnelheid kan oplopen tot 2,5 GHz. De A8 is een dual-core processor met kloksnelheden tot maximaal 1,5 GHz. De iPad Mini 5 heeft dus heel wat meer rekenkracht onder de motorkap.

Ook krijg je met de nieuwste iPad Mini heel wat meer opslagcapaciteit. Dat is belangrijk omdat het geheugen niet is uit te breiden met microSD-kaart. Een paar jaar geleden had het instapmodel nog 16 GB aan intern geheugen, nu heeft de goedkoopste uitvoering van de iPad Mini 5 vier keer zoveel geheugen (64 GB). Twijfel je of dat voldoende is? Dan is er ook nog een variant met 256 GB geheugen. De iPad Mini 4 was verkrijgbaar met maximaal 128 GB ROM.

A12 Bionic Chip

#4 Betere FaceTime-camera

Of je nou de iPad Mini 4 of iPad Mini 5 vastpakt, de primaire camera aan de achterzijde heeft dezelfde resolutie van 8 megapixels. De grootte van de lensopening en pixelgrootte zijn evenmin aangepakt door Apple. Dat geldt niet voor de front-facing camera.

De FaceTime HD-camera van de iPad Mini 4 had een resolutie van 1.2 megapixels. Behoorlijk karig, maar voldoende om voor degene aan de andere kant van de ‘lijn’ om jouw gezicht te herkennen. Zijn opvolger heeft voorop een 7 megapixelcamera gekregen. De beeldkwaliteit voor het voeren van videogesprekken is dus aanzienlijk verbeterd. Dat niet alleen: voortaan kun je met de FaceTime-camera Full HD video’s opnemen. Voorheen was je beperkt tot HD (720p).

#5 eSIM

Net als de iPhone X, iPhone XR, iPhone XS en iPhone XS Max is de iPad Mini 5 uitgerust met een eSIM. In plaats van een fysieke simkaart heeft Apple een kleine chip op het moederbord vast gesoldeerd. Net als bij de traditionele simkaart is hier informatie van je abonnement op te plaatsen. Met een techniek die Remote Provisioning Capabilities heet, communiceert de provider met jouw toestel. Als je bijvoorbeeld van provider of abonnement verandert, kan deze info op afstand gewijzigd worden.

De eSIM brengt allerlei voordelen met zich mee. Zo is overstappen een stuk makkelijker en hoef je niet langer je simkaart te vervangen. Ook is het mogelijk om meerdere abonnementen op een eSIM te zetten. Tot slot is een eSIM vele malen kleiner dan een nanosimkaart, waardoor tablets (en smartphones) nog dunner gemaakt kunnen worden. Of fabrikanten die ruimte biedt om nieuwe features in te bouwen, zoals draadloos opladen.

eSIM biedt dus heel wat mogelijkheden, maar dan moeten providers de achterliggende technieken wel aanbieden. Dat is op dit moment nog niet het geval in Nederland. Alle grote providers hebben aangegeven de voordelen van de eSIM te kennen, wanneer ze ondersteuning gaan bieden durven ze nog niet hardop te zeggen. Tot die tijd is eSIM een leuke toevoeging, maar een zonder meerwaarde.

Wat is volgens jou de beste upgrade van de iPad Mini 5?

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer