Google kondigt gamingdienst Google Stadia aan

0

Na een besturingssysteem, tablets en smartphones gaat Google nu een andere markt aanboren: dat van gaming. Daarvoor heeft het een gloednieuwe dienst gelanceerd genaamd Google Stadia. Wij hebben de belangrijkste zaken voor je op een rij gezet.

Tijdens de Game Developer Conference gebruikte Google haar spreektijd om een nieuwe gamingdienst aan te kondigen: Google Stadia. Het platform is ontstaan uit twee interne projecten: Project Stream en een project met de codenaam Yeti. De zoekmachinegigant meent dat het om de paar jaar aanschaffen van een nieuwe gaming console achterhaald is. Streaming is de toekomst. Op deze manier wil het internetbedrijf met Google Stadia de gamingmarkt veroveren.

Zo werkt Google Stadia

Zoals gezegd hoef je geen dure consoles te kopen om met Google Stadia te gamen. In plaats daarvan worden spellen naar jouw apparaten (tablet, smartphone, computer) gestreamd. Om niet de hele tijd naar een klein scherm te hoeven kijken, kun je het beeld naar je televisie streamen. Het enige dat je daarvoor nodig hebt is een Chromecast, of een televisie met Android TV.

Tijdens de presentatie vertelde Google dat Stadia krachtiger is dan consoles. Direct vanaf de lancering worden games gestreamd in 4K met een frameratesnelheid van 60 fps. In de toekomst behoort 8K zelfs tot de mogelijkheden. Van lag of vertraging heb je volgens Google nauwelijks last. Naast een met internet verbonden apparaat heb je tevens een stabiele internetverbinding nodig. Details wat de zoekreus daaronder verstaat liet het bedrijf in het midden.

Hoe werkt Google Stadia? Heel eenvoudig. Games schaf je digitaal aan via de Google Play Store. Vanaf dat moment is deze game van jou en kun je hem altijd en overal spelen. Via de servers van Google wordt hij naar jouw apparaat gestreamd en kun je er eindeloos op los gamen. Vooralsnog zul je dus games los moeten aanschaffen. Het gerucht gaat dat Google in de toekomst mogelijk een abonnement gaat introduceren, maar daarover zei het bedrijf niets tijdens de presentatie.

Controller

Een groot aantal uitgevers zijn betrokken bij de lancering van Google Stadia, waaronder Ubisoft en Square Enix. Dat betekent dat je met Google Stadia games als Assassin’s Creed, Doom en Final Fantasy kunt spelen.

Om deze games te spelen komt Google met een eigen controller: de Stadia Controller. Naast twee analoge sticks heeft hij tevens een vierpuntdruktoets, A-, B-, X- en Y-knop, shoulder buttons, een menuknop en zelfs een knop om Google Assistant te activeren. Je kunt tijdens het gamen dus niet alleen vragen stellen aan Google, maar ook save games opslaan en live streamen naar platformen als YouTube en Twitch. Wat hij gaat kosten is niet bekend gemaakt. Je kunt overigens ook een controller van de PlayStation of Xbox gebruiken, als je geen zin hebt om de in de buidel te tasten voor de Stadia Controller.

Beschikbaarheid

Google Stadia verschijnt later dit jaar in een groot aantal landen. Of Nederland daarbij hoort is nog onduidelijk. Het enige dat Google hierover zegt is dat de dienst straks in “een groot deel van Europa” beschikbaar is.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer