80 procent iDevices draait op iOS 12

0

Vier op de vijf gebruikers heeft iOS 12 geïnstalleerd op zijn of haar iPad en iPhone. Volgens berekeningen van Apple is de nieuwste versie van haar besturingssysteem op 80 procent van alle apparaten te vinden. Android Pie, Apple’s grootste tegenhanger, is nog altijd niet te vinden in de statistieken van Google.

Dat schrijft Apple in haar meest recente peiling van iOS 12.

Ieder jaar in of rond september lanceert Apple een nieuwe versie van haar besturingssysteem. Afgelopen jaar was dat iOS 12. Daarbij verbetert het Amerikaanse techbedrijf niet alleen de stabiliteit en prestaties, maar introduceert ze tevens nieuwe features. Sinds de komst van de nieuwste iOS-versie kunnen we groepsgesprekken voeren met FaceTime, maar ook Animoji en Memoji versturen. Verder hebben ouders meer controle over wat zij op de iPad doen dankzij een optie die Screen Time heet.

80 procent

Apple houdt heel nauwkeurig het adoptiepercentage bij. Zodoende weet Apple precies hoeveel mensen er met welke versie van haar platform werken. Daarbij maakt ze een onderscheid tussen apparaten die maximaal vier jaar oud zijn en alle apparaten. Dit levert kleine verschillen op, omdat sommige iPads en iPhones weliswaar ouder zijn, maar gebruikers er bewust voor kiezen om niet de nieuwste versie van het besturingssysteem te installeren.

Uit de laatste peiling blijkt dat 83 procent van alle gebruikers die een iDevice heeft die niet ouder is dan vier jaar iOS 12 op zijn of haar apparaat heeft geïnstalleerd. Kijken we daarentegen naar alle apparaten, dan daalt het percentage naar 80 procent. Iedereen die een iPad Mini 2, iPad Air of nieuwere tablet heeft, kan iOS 12 installeren.

Sinds de lancering van het nieuwe besturingssysteem in september vorig jaar, is het aandeel iOS 12 gebruikers gestaag toegenomen. Eind oktober verschenen de eerste cijfers, waaruit bleek dat het ecosysteem op 63 procent van alle apparaten te vinden was. Een paar maanden later, in december, was het adoptiepercentage al gestegen naar 70 procent. In de laatste peiling zien we zoals gezegd een aandeel van 80 procent.

Android

De grootste concurrent voor Apple’s besturingssysteem is Android. Het marktaandeel van Google’s OS wereldwijd is weliswaar vele malen groter dan iOS, maar het aantal gebruikers met de nieuwste Android-versie blijft daarentegen ver achter. Al maanden is Google druk bezig met onderhoud aan het Android Developer Dashboard. Zodoende weten we niet welk aandeel met Android 9.0 Pie werkt. De meest recente cijfers dateren van vorig jaar oktober. Toen was de nieuwste Android-versie niet te vinden in de adoptiecijfers. Dat betekent dat op dat moment minder dan 0,1 procent Android Pie op zijn of haar tablet of smartphone had staan.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer