Ledenaantal Spotify groeit naar 207 miljoen

0

Het aantal abonnees groeit hard bij Spotify. Volgens de laatste cijfers staat de teller op 207 miljoen leden. Iets minder dan de helft daarvan betaal voor de muziekstreamingdienst. Verder maakte de dienst bekend podcastbedrijven te willen overnemen.

Dat blijkt uit de deze week gepresenteerde kwartaalcijfers van Spotify.

Daniel Ek en Martin Lorentzon richtten samen in 2006 Spotify op. Het idee achter de dienst was simpel: gebruikers zouden altijd en overal toegang tot een onuitputtelijke muziekbibliotheek moeten hebben. Niet altijd rondlopen met een fysiek apparaat met daarop jouw gehele muziekcollectie, maar een streamingdienst die 24/7 toegankelijk is. Een simpel idee dat vandaag de dag een belangrijke plaats inneemt in ons dagelijks leven.

Betalende abonnees

Spotify verdient op twee manieren geld: met de verkoop van commercials en met abonnementsgeld. Wie een gratis account heeft, krijgt om de haverklap een reclameblok te horen waarin een product wordt aangeprezen. Als je hier een broertje dood aan hebt, ben je aangewezen op een betaald abonnement. Niet alleen wordt je dan nooit meer geconfronteerd met reclames, tevens krijg je een aantal premium features die exclusief voor betalende leden zijn zoals betere geluidskwaliteit en muziek downloaden zodat je deze offline kunt beluisteren.

Op beide gebieden is Spotify het afgelopen jaar gegroeid. Volgens de meest recente kwartaalcijfers telt de muziekstreamingdienst in totaal 207 miljoen leden. Daarvan hebben er 116 miljoen een gratis abonnement en betalen 96 miljoen betalende leden voor de dienst. De eerstgenoemde groep groeide in een jaar tijd met 24 procent, het aantal betalende abonnees steeg met maar liefst 36 procent.

Het afgelopen jaar introduceerde Spotify haar dienst in dertien nieuwe landen, waaronder het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Overnames

Verder lezen we in het persbericht bij de kwartaalcijfers dat de muziekstreamingdienst zijn zinnen heeft gezet op podcastbedrijven. Vooralsnog heeft Spotify twee van deze bedrijven overgenomen (Gimlet en Anchor). Het zou ons niet verbazen als we over drie maanden nieuwe namen aan deze lijst kunnen toevoegen. Wat voor bedragen Spotify voor de overname heeft neergelegd is niet bekend gemaakt.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer