iPad-verkoop stijgt in vierde kwartaal

0

Apple heeft de kwartaalcijfers van het vierde en laatste kwartaal van 2018 bekend gemaakt. Daaruit blijkt dat het goed gaat met de iPad-verkoop, maar dat de omzet uit de iPhone-verkoop afneemt. Al met al boekte het Amerikaanse techconcern meer omzet in vergelijking met vorig jaar.

Dat blijkt uit de cijfers die Apple deze week naar buiten bracht.

iPad-verkoop

Apple heeft de weg omhoog weer gevonden. Tenminste, als we ons beperken tot de verkoop van de iPad. In de eerste drie maanden van het jaar verkocht het bedrijf er 9,11 miljoen. In het tweede kwartaal steeg de verkoop met 27 procent naar 11,55 miljoen. Van juli tot en met september gingen er 9,7 miljoen iPads over de toonbank.

Hoeveel iPads in de laatste drie maanden van het jaar verkocht is onbekend. Bij de presentatie van de vorige kwartaalcijfers vertelde Tim Cook dat het niet langer de exacte verkoopaantallen van de diverse productcategorieën zou publiceren. Volgens hem staart iedereen zich blind op dit aantal. De omzet is volgens hem een belangrijkere graadmeter voor het succes van de tablet.

Uit de cijfers van Apple blijkt dat de tabletafdeling flink wat meer omzet heeft geboekt. In het vierde kwartaal verzilverde Apple afgerond 6,7 miljard dollar, een stijging van 16,9 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Toen bedroeg de omzet bijna 5,8 miljard dollar.

iPhone en andere producten

De omzet uit de iPhone-verkoop viel in het vierde kwartaal aanzienlijk lager uit. Een jaar geleden boekte Apple nog een omzet van 61,1 miljard dollar. Nu blijft het techbedrijf steken op net geen 52 miljard dollar, een daling van omgerekend 15 procent. Ondanks de lagere omzet is en blijft de iPhone het meest populaire en bestverkopende product van Apple.

Alle andere productcategorieën deden het bovengemiddeld goed. Apple verkocht 8,7 procent meer Mac-computers (7,4 miljard dollar), de verkoop van wearables als de Apple Watch groeide 33 procent (7,3 miljard dollar). De omzet uit diensten (Apple Music, App Store, etc.) steeg met 19,1 procent naar 10,9 miljard dollar.

De totale omzet kwam in het vierde kwartaal uit op 84,3 miljard dollar. In het bijgaande persbericht schrijft Apple dat ze komend kwartaal naar verwachting tussen de 55 en 59 miljard dollar aan omzet denkt te verzilveren.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer