‘HMD Global schrapt nieuwe Android-tablet’

0

Hoop je nog altijd dat HMD Global, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de huidige Nokia-telefoons, spontaan een nieuwe Android-tablet gaat presenteren? Dan hebben wij wellicht slecht nieuws voor je. Volgens het Russische Nokia anew had het Finse techbedrijf wel degelijk plannen om deze te lanceren, maar besloot alsnog om de stekker uit het project te trekken. Hetzelfde geldt voor een smartwatch.

Nokia is weer terug van weggeweest. Als je goed om je geen kijkt, is het niet moeilijk om een Nokia-telefoon te spotten. In de jaren negentig en begin eenentwintigste eeuw domineerde het bedrijf het Nederlandse straatbeeld van de mobiele telefonie. De opkomst van de smartphone deed het bedrijf echter de das om. Na een kortstondig avontuur met Microsoft heeft HMD Global, een bedrijf dat bestaat uit oud-Nokia-medewerkers, een licentie weten te bemachtigen. Zij mag de komende tien jaar exclusief nieuwe Nokia-producten op de markt brengen. De afgelopen twee jaar lanceerde het bedrijf de ene na de andere Nokia-smartphone.

‘Geen Nokia-tablet in aantocht’

In het verleden heeft Nokia meerdere tablets gelanceerd. De bekendste daarvan is wellicht de Nokia Lumia 2520, een Windows-tablet die het bedrijf eind 2013 lanceerde. Deze was allesbehalve succesvol. De Nokia N1 daarentegen, die een jaar later verscheen, was niet aan te slepen. De totale voorraad was in no time helemaal uitverkocht. Waarschijnlijk was dit te danken aan het besturingssysteem van Google, Android.

Medio 2017 vertelde Pekka Rantala, hoofd van de marketingafdeling bij HMD Global, dat het bedrijf voorlopig geen nieuwe Nokia-tablets ging lanceren. Het ziet er naar uit dat de Finnen vasthouden aan dit standpunt. Het Russische Nokia anew, dat in het verleden heeft bewezen een betrouwbare bron van informatie te zijn, zegt op Twitter dat HMD voorlopig inderdaad geen nieuwe tablets gaat uitbrengen. De fabrikant heeft er echter wel over nagedacht, maar besloot uiteindelijk om hier van af te zien.

Naast tablets dacht HMD ook na over andere productcategorieën, waaronder smartwatches. Ook hier hebben de Finnen een streep onder gezet. De reden waarom de Finnen hier van afzien is onduidelijk, maar heeft naar alle waarschijnlijkheid met perspectieven te maken. Als een fabrikant vermoedt dat iets weinig tot niets oplevert, zal het besluiten om haar tijd en energie in andere projecten te steken. Momenteel zijn dat Android-smartphones, geen tablets.

De tabletmarkt krimpt al jaren. Om die reden is het dan ook niet aantrekkelijk om een nieuwe Android-tablet te ontwikkelen. Mocht de markt ooit weer aantrekken, misschien dat HMD er dan anders over denkt. Voorlopig hoeven we dus geen nieuwe Nokia-tablet te verwachten. Jammer, maar helaas.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer