iOS 12 op ruim driekwart van alle iDevices te vinden

0

Meer dan driekwart van alle iPads en iPhones draait op iOS 12, de nieuwste versie van Apple’s besturingssysteem. Volgens de laatste berekeningen van Apple is het besturingssysteem op maar liefst 78 procent van alle iDevices te vinden. Android Pie daarentegen is nog altijd niet in de laatste distributiecijfers te bekennen.

Dat schrijft Apple in de meest recente peiling van de App Store.

Ieder jaar lanceert Apple een nieuwe uitvoering van haar besturingssysteem. Afgelopen jaar was dat iOS 12. Met deze versie kun je voortaan groepsgesprekken voeren met FaceTime, beschik je over nieuwe Animoji en Memoji en introduceerde Apple een tool voor ouderlijk toezicht genaamd Screen Time. Als je een iPad Mini 2, iPad Air of nieuwer hebt, kun je iOS 12 installeren.

Kleine stap

Apple houdt vrijwel iedere maand nauwlettend bij hoe het is gesteld met de verdeling van haar besturingssysteem. Daarbij kijkt de fabrikant naar de bezoekers van de App Store, en in het bijzonder op welk apparaat zij de Store bezoeken en op welke iOS-versie deze draait. Eind oktober bracht de Amerikaanse techreus voor het eerst deze distributiecijfers bekend. Daaruit bleek dat 63 procent van alle gebruikers destijds iOS 12 hadden geïnstalleerd op hun iPad of iPhone.

De laatste distributiecijfers die bij ons bekend zijn dateren van begin december. Daaruit bleek dat 70 procent van alle iDevices de nieuwste versie van Apple’s besturingssysteem had geïnstalleerd op zijn of haar tablet of smartphone. Begin deze maand publiceerde Apple opnieuw deze cijfers. Daaruit blijkt dat iOS 12 op 78 procent van alle apparaten is te vinden die nieuw ouder is dan vier jaar. Als we ook oudere iPads en iPhones erbij pakken, komt het marktaandeel van iOS 12 uit op 75 procent.

iOS 12 distributiecijfers (januari 2019)

Kijken we naar oudere apparaten, dan zien we dat 17 procent van de gebruikers iOS 11 gebruikt. Het aandeel van iOS 10 of ouder is met 8 procent erg klein. Dat heeft te maken met het updatebeleid van Apple. Na vijf jaar stopt Apple met het onderhoud van de software. Dan heb je twee opties: of je koopt een nieuwe iPad (of iPhone), of je blijft je oude apparaat gebruiken met een verouderde versie van Apple’s besturingssysteem.

Android

Vlak voordat iOS 12 verscheen, lanceerde Google de nieuwste versie van haar besturingssysteem: Android 9.0 Pie. Ondanks het feit dat deze langer beschikbaar is dan iOS 12, is de nieuwste Android-versie nog altijd nergens te bekennen in de statistieken van Google. De laatste distributiecijfers van de zoekmachinegigant dateren uit oktober 2018. Sindsdien hebben we geen nieuwe peilingen meer gezien. Het feit dat Android Pie niet in de laatste editie werd genoemd, betekent dat het marktaandeel kleiner is dan 0,1 procent.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer