‘Google werkt aan update voor Pixel Slate tablet’

0

Goed nieuws voor iedereen die een Google Pixel Slate tablet heeft geïmporteerd en zich mateloos stoort aan de lag. De zoekmachinegigant is hiervan op de hoogte en werkt aan een oplossing. Wanneer deze precies wordt uitgerold is nog onbekend.

De Google Pixel Slate is de eerste tablet met Chrome OS die vorig jaar oktober uit de doeken werd gedaan door Google. Qua werking kun je hem vergelijken met iedere Android-tablet: zo heb je toegang tot de ruim twee miljoen apps in de Google Play Store. Het besturingssysteem kan zelfs overweg met een stylus. Op deze manier tracht de zoekmachinegigant het beste van twee werelden te combineren, namelijk een tablet en laptop.

Traag

Over het design van de Google Pixel Slate waren de recensenten over het algemeen erg enthousiast. Er was echter één punt waar ze niet omheen konden: de onmiskenbare vertraging of lag die optreedt als je de tablet bedient. Niet alleen bij het opstarten van applicaties, maar ook als je bijvoorbeeld door de verschillende menu’s bladert.

Bij lancering was het de vraag of dit daadwerkelijk de schuld van de hardware was, dat de software misschien nog niet helemaal af was, of dat ze een reviewexemplaar hadden ontvangen met de nodige kinderziektes. Sommigen gaven Google hierdoor het voordeel van de twijfel. Twee maanden na de lancering is er echter nog altijd geen oplossing voor het probleem en lijkt het onderdeel uit te maken van het finale product.

Update op komst

Het ziet er naar uit dat Google het euvel wil verhelpen. Op de Chromium blog vertelt een ingenieur van Google dat het bedrijf bezig is om een update te ontwikkelen die de lag verhelpt. Volgens hem is de traagheid te wijten aan de Mask Layers die de fabrikant gebruikt om de ronde hoeken te creëren. “Dit in combinatie met de waas die aan de achtergrond is toegevoegd zorgt ervoor dat er veel aanvullende stappen gezet moeten worden in de rendering pijplijn”, aldus de ingenieur.

De Celeron processor van Intel, die we in de twee basismodellen van de Pixel Slate vinden, kan eveneens niet goed uit de voeten met renderen. Dat is volgens de ingenieur duidelijk merkbaar in de prestaties van de chipset en het werkgeheugen. Tot slot dragen de beperkingen van de grafische processor of GPU ook niet bij aan een soepele werking van de Chrome OS tablet.

Goede nieuws is dat de traagheid valt op te lossen met een software-update. Het ligt dan ook voor de hand dat Google deze binnenkort gaat uitrollen. Wanneer precies is nog onduidelijk, de aangehaalde ingenieur in de Chromium blog heeft geen antwoord op deze vraag.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer