Oprichter Jay Freeman trekt stekker uit Cydia

0

Het is over en uit voor Cydia. Na 11 jaar houdt de alternatieve applicatiewinkel voor gejailbreakte iPads en iPhones op te bestaan. Jay Freeman, de initiatiefnemer van Cydia, zegt dat de dienst hem meer geld kost dan oplevert. Bovendien is hij zijn passie kwijtgeraakt om de store nog langer te onderhouden.

Dat zegt Freeman, ook wel bekend onder de pseudoniem Saurik, in een thread op Reddit.

De kans is groot dat je al je apps uit de Google Play Store haalt als je een Android-tablet in huis haalt. Het is echter ook mogelijk om je apps elders vandaan te halen en te installeren. Daarvoor hoef je alleen maar deze optie aan te vinken in het instellingenmenu. Apple haalt de teugels daarentegen strakker aan: apps installeren op iPads en iPhones kan alleen via de App Store. Om dit te omzeilen moet je je apparaat jailbreaken, simpel gezegd de beveiliging omzeilen. Keerzijde is echter dat de garantie direct komt te vervallen als je dat doet. Daarnaast moet je ook technisch onderlegd zijn om je iDevice te jailbreaken. Als dat eenmaal gelukt was, kon je onder meer terecht in de app store van Cydia om alternatieve apps en functionaliteiten te installeren.

Het doek valt

De jailbreak community is de laatste jaren alsmaar kleiner en kleiner geworden. Dat komt omdat steeds meer functies waar je vroeger een jailbreak voor nodig had beschikbaar zijn in iOS. De noodzaak om de aangebrachte beveiliging door Apple te kraken is er dus niet meer. Daarnaast zit Apple bovenop dit kat-en-muisspelletje: zodra jailbreakers een exploit hebben gevonden, dicht Apple deze vrijwel direct. Om deze op zijn beurt weer te omzeilen moet je zo diep in het systeem duiken, wat de nodige risico’s voor je apparaat met zich meebrengt. Hackers haken om die reden steeds vaker af.

Dat is voor Jay Freeman echter niet de reden de stekker uit Cydia te trekken. In zijn post op Reddit schrijft hij dat het in de lucht houden van Cydia bakken met geld kost en dat hij zijn passie hiervoor is verloren. Met name dat laatste was voor hem een belangrijke voorwaarde om het ecosysteem online te houden. Ook vertelt hij dat hij veel boze reacties ontving van mensen die het verschil tussen winst en opbrengst niet begrepen, wat leidde tot oeverloze discussies.

De directe aanleiding om Cydia te sluiten heeft te maken met een autorisatieprobleem van PayPal-tokens. In plaats van het euvel op te lossen is de handdoek in de ring gooien in de ogen van Freeman een betere oplossing. Zijn beslissing heeft overigens geen invloed op de ontwikkeling van de Cydia app en Cydia Substrate.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer