Driekwart van alle iDevices draait op iOS 12

0

Bijna driekwart van alle iPhone- en iPad-gebruikers heeft iOS 12 op zijn of haar apparaat geïnstalleerd. Uit de meest recente distributiecijfers van Apple blijkt dat 72 procent van alle iDevices die de App Store bezoeken de nieuwste versie van Apple’s besturingssysteem draait. Dat in schril contrast tot Android Oreo.

Dat blijkt uit de laatste distributiecijfers van Apple. Deze zijn door het Amerikaanse techbedrijf zelf naar buiten gebracht. Soms zie je dat dergelijke cijfers door marktonderzoekers als Mixpanel worden gepubliceerd, maar dat zijn niet de officiële metingen. Apple monitort heel nauwkeurig de bezoekers van de App Store. Zodoende heeft het bedrijf een heel nauwkeurig beeld van de verdeling van haar besturingssysteem.

Flinke sprong

De laatste peiling van Apple dateert van eind oktober. Destijds meldde het bedrijf dat 63 procent van alle iDevices die maximaal vier jaar oud zijn op iOS 12 draaide. Als we naar de totale populatie kijken -er zijn immers ook mensen die met een oudere iPad of iPhone rondlopen- dan kwam het adoptiepercentage uit op 60 procent. Dit minieme verschil is te verklaren doordat iPhones en iPads die ouder zijn dan vijf jaar niet langer geüpdatet worden door Apple. Iedereen die met een iPhone 5, iPad Mini of iPad with Retina (iPad 4) of ouder rondloopt, vist dus achter het net. Uit deze cijfers blijkt dus dat deze groep zeer klein is.

Volgens de laatste cijfers vinden we iOS 12, dat in september officieel door Apple werd gelanceerd, inmiddels op 72 procent van alle iDevices. Als we ook oudere apparaten erbij betrekken, dan is het aandeel 70 procent. Hoe je het ook wendt of keert, het adoptiepercentage heeft de afgelopen vijf weken een grote sprong voorwaarts gemaakt. Deze peiling vond plaats op maandag 3 december.

iOS 12 distributiecijfers (december 2018)

Android

Google kan alleen maar dromen van dergelijke cijfers. Het besturingssysteem van de zoekmachinefabrikant is uiterst gefragmenteerd. Dat blijkt wel als we de meest recente distributiecijfers erbij pakken. Daarop is te zien dat Android 9.0 Pie, de nieuwste Android-versie die in augustus werd uitgerold naar de eerste apparaten, nog altijd niet in de statistieken van Google voorkomt. En dat ruim vier maanden na de lancering van het nieuwe besturingssysteem.

Android Pie vinden we op dit moment op een handjevol smartphones. Nieuwe vlaggenschepen als de Huawei Mate 20 Pro, OnePlus 6T, Sony Xperia XZ3, Google Pixel 3 (XL) en andere Pixel-telefoons kunnen de nieuwste Android-versie installeren, of wordt hij standaard geleverd. Het aantal Android-tablets met Android Pie is nihil.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer