Als je van plan bent om duizend euro of meer voor een tablet neer te leggen, dan wil je er natuurlijk alles over weten. De nieuwe iPad Pro’s die Apple eind oktober presenteerde zien er prachtig uit, maar dit design heeft één levensgroot nadeel: ze zijn erg breekbaar. Een klein beetje druk uitoefenen op de achterkant en de tablet breekt in twee als een sliert ongekookte spaghetti.
Eind oktober waren alle ogen op Apple gericht. Vanuit het Steve Jobs Theater in San Francisco onthulde het Amerikaanse technologiebedrijf haar nieuwste tablets: de iPad Pro 11 inch en iPad Pro 12.9 inch. Naast gloednieuwe hardware onder de motorkap, TrueDepth-camera en flinterdunne bezels rondom het beeldscherm zijn de tablets in een nieuw jasje gestoken. Hierdoor hebben ze wel iets weg van de iPhones van vroeger met hun sandwich design.
Breekbaar
Een lust voor het oog, maar je betaalt er wel een prijs voor. Dan hebben we het niet over het prijskaartje dat aan de tablets hangt, maar over de bouwkwaliteit. In zijn nieuwste video onderwerp Zack Nelson, op YouTube beter bekend onder het pseudoniem JerryRigEverything, de kleine variant van de iPad Pro aan zijn beruchte buigtest.
‘Wie haalt het nou in vredesnaam in zijn hoofd om een iPad Pro te buigen?’ vraag je je misschien af, maar er zijn andere scenario’s denkbaar waardoor de stevigheid van de bouwkwaliteit een belangrijke factor kan spelen. In tegenstelling tot een computer neem je een tablet overal mee naar toe. Als je hem bijvoorbeeld in een rugzak stopt met boeken of andere inhoud, dan wil je natuurlijk niet dat hij bij de eerste beste gelegenheid doormidden breekt omdat een boek tegen het scherm of de achterkant aan drukt. Of wat iemand er per ongeluk op gaat zitten, omdat je hem op de bank laat slingeren?
Met zijn buigtest probeert Nelson dit scenario te recreëren. Zodra hij ook maar enige druk uitoefent op de achterkant, versplintert het beeldscherm. Ook zie je de tablet precies in het midden van het frame in tweeën breekt. Dat is bij voorbaat al een gevoelige plek, maar doordat Apple hier een van de microfoons heeft geplaatst wordt een traditioneel zwakke plek nog kwetsbaarder gemaakt. Aan de andere kant bevindt zich op dezelfde hoogte het mechanisme om de Apple Pencil draadloos op te laden. Daarbij kunnen we terecht onze vraagtekens plaatsen.
In zijn video voert Zack Nelson ook andere testjes uit en haalt hij de Apple Pencil uit elkaar om te kijken hoe hij in elkaar zit. De volledige video vind je hieronder.