iPad-verkoop daalt licht in derde kwartaal

0

Apple weet opnieuw de omzet en winst te vergroten. In de afgelopen drie maanden verkocht het Amerikaanse techbedrijf meer iPhones. De iPad-verkoop liep echter terug naar 9,7 miljoen. Dit is wellicht de laatste keer dat we exacte verkoopcijfers te horen krijgen van Apple.

Dat blijkt uit de laatste kwartaalcijfers die Apple donderdagavond Nederlandse tijd bekend heeft gemaakt.

iPad-verkoop

De iPad blijft een zorgkindje. In de eerste drie maanden van het jaar wist Apple nog 9,11 miljoen iPads te verkopen. In het tweede kwartaal steeg de verkoop met 27 procent naar 11,55 miljoen. In de maanden juli, augustus en september zakte deze in met 16 procent naar 9,70 miljoen. Hierdoor daalde de omzet van de iPad-verkoop met 14 procent naar 4,09 miljard dollar. Als we deze cijfers met dezelfde periode vorig jaar vergelijken, zien we een daling van 6 procent (toen verkocht Apple 10,33 miljoen iPads).

Overige producten

De iPhone is en blijft de belangrijkste inkomstenbron van Apple. In het derde kwartaal gingen er 46,89 miljoen van over de toonbank. Daarmee kwam de omzet van de iPhone-verkoop uit op 37,18 miljard dollar. In vergelijking met vorig jaar verkocht Apple nagenoeg evenveel iPhones. De omzet steeg echter met 29 procent. Dat heeft alles te maken met de hogere adviesprijzen.

De verkoop van Mac-computers bleef afgelopen kwartaal enigszins achter in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Toen verkocht Apple 5,39 miljoen Mac-computers, dit jaar blijft Apple steken op 5,30 miljoen. De omzet steeg met een kleine 3 procent van 7,17 miljard dollar naar 7,41 miljard dollar. De verkoop van diensten als AppleCare, Apple Pay en digitale content in de App Store steeg in een jaar tijd met 17 procent van 8,50 miljard dollar naar 9,55 miljard dollar. Producten als AirPods, Apple Watch, Apple T en HomePod waren nog populairder bij consumenten. Hiermee verdiende Apple in het derde kwartaal van vorig jaar nog 3,23 miljard dollar. In de afgelopen drie maanden steeg deze omzet met 31 procent naar 4,23 miljard dollar.

Omzet en winst

Als we alles bij elkaar optellen, genereerde Apple in de maanden juli, augustus en september een omzet van 62,9 miljard dollar. Dat is een toename van 20 procent. In dezelfde periode wist Apple een winst te verzilveren van 14,13 miljard dollar.

Dit is de laatste keer dat Apple per product de precieze verkoopaantallen bekend maakt. Tijdens een conference call met beleggers vertelde CEO Tim Cook dat het vergelijkbaar is als je in de rij staat voor de supermarkt: dan vraagt de caissière toch ook niet hoeveel producten je hebt verkocht? Het enige dat zij voor je berekent is wat je in totaal aan boodschappen hebt gedaan. De financiële baas Luca Maestri vult hem aan:

“Zoals we afgelopen jaren hebben laten zien in onze financiële presentaties is het aantal geleverde exemplaren in een willekeurige periode van negentig dagen niet per se representatief voor de onderliggende kracht van ons bedrijf. Bovendien is een telling van het aantal verkopen minder relevant nu dan eerder, door de breedte van ons portfolio en de grotere spreiding in prijs in onze productlijnen.”

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer