Zes op de tien iDevices draait op iOS 12

0

De groei van iOS 12, de nieuwste versie van Apple’s besturingssysteem, zet door. Uit de laatste cijfers van Apple blijkt dat inmiddels zes op de tien iPads en iPhones op deze versie draait. En dat terwijl het besturingssysteem pas anderhalve maand oud is. Een knappe prestatie.

Dat blijkt uit de laatste distributiecijfers die door Apple naar buiten zijn gebracht. Ditmaal maakt het Amerikaanse techbedrijf een onderscheid tussen alle iDevices en alle iPads en iPhones die de afgelopen vier jaar zijn uitgebracht. Waarom Apple dit onderscheid maakt is ons niet duidelijk, maar de onderlinge verschillen tussen beide maatstaven zijn miniem.

Marktaandeel iOS 12 in de lift

Net als Google maakt Apple regelmatig de verdelings- of distributiecijfers van haar besturingssysteem bekend. Daarbij maakt het bedrijf een onderscheid tussen de nieuwste versie, zijn directe voorganger en gooit alle oudere versies op één hoop. Apple’s methode is dus een stuk minder nauwkeurig dan die van concurrent Google. Desalniettemin krijgen we een goed beeld op welke iOS-versie een iPad of iPhone draait die de App Store bezoekt.

Als we naar alle apparaten kijken, zien we dat iOS 12 op 60 procent van alle iDevices is te vinden. iOS 11 heeft een aandeel van 29 procent. Ongeveer één op de negen gebruikers (11 procent) gebruikt nog een oudere versie. Kijken we naar de apparaten die sinds september 2014 zijn uitgebracht (de eerste generatie iPad Pro 12.9, iPhone 6 en hoger), dan zien we kleine verschuivingen. Dan is iOS 12 op 63 procent van alle iPads en iPhones te vinden, iOS 11 op 30 procent en oudere iOS-versies op 7 procent van alle apparaten.

iOS 12 distributiecijfers (oktober 2018)

Android

Begin augustus, een maand voordat Apple iOS 12 introduceerde, onthulde Google de nieuwste versie van haar besturingssysteem: Android 9.0 Pie. Ondanks het feit dat deze langer beschikbaar is, vinden we deze Android-versie nog altijd niet terug in de statistieken van Google. Ook niet in de laatste cijfers van het Android Developer Dashboard. Wel is goed te zien dat het twee jaar oude Android Nougat het grootste aandeel heeft van alle Android-versies. Android Oreo, dat inmiddels één jaar oud is, vinden we op 21,5 procent van alle Android-tablets en -smartphones.

Zo vreemd is dat niet. De Android Pie-update is beschikbaar voor slechts een handjevol smartphones. Iedereen die een iPhone 5s of iPad Air of nieuwer heeft, kan iOS 12 downloaden en installeren. Apple geeft haar klanten maar liefst 5 jaar ondersteuning in de vorm van beveiligings- en software-updates en patches. Daar kan Google simpelweg niet aan tippen. Het is een van de belangrijkste pluspunten waarom men voor een iPad of iPhone kiest in plaats van een Android-tablet of -smartphone.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer