Nog altijd geen Android Pie in nieuwste distributiecijfers

0

Eind oktober maakte Google de nieuwste distributiecijfers van haar besturingssysteem bekend. Ten opzichte van september is er eigenlijk maar weinig veranderd. Android Nougat is de populairste versie, het aandeel van Android Oreo neemt geleidelijk aan toe en Android Pie is na bijna enkele maanden nog altijd nergens te bekennen in de statistieken.

Dat blijkt uit de meest recente distributiecijfers van het Android Developer Dashboard, die de zoekmachinegigant iedere maand naar buiten brengt. Deze cijfers geven inzicht in hoe het besturingssysteem van Google verdeeld is onder haar gebruikers en hoe ze zich ten opzichte van elkaar (en Apple) ontwikkelen. Google kijkt daarbij naar de bezoekers die een week voorafgaand aan de publicatie van deze cijfers de Google Play Store bezoeken en welke Android-versie ze gebruiken. Het resultaat van de laatste peiling is de onderstaande tabel.

Android Developer Dashboard (oktober 2018)

Geen Android Pie

Het eerste dat onmiddellijk opvalt is dat Android 9.0 Pie, de nieuwste versie van Google’s besturingssysteem, nog altijd nergens te bekennen is. Begin augustus rolde Google deze Android-versie uit. De eerste toestellen die hem konden downloaden waren de Pixel-telefoons en de Essential PH-1 van Andy Rubin, de geestelijk vader van Android. Inmiddels zijn we een paar maanden verder en sindsdien hebben diverse toestellen de Android Pie-update ontvangen. De allernieuwste telefoons als de Sony Xperia XZ3 en Huawei Mate 20 Pro worden direct met Android Pie geleverd.

Ondanks al deze inspanningen zien we Android Pie nog nergens in de statistieken van Google terug. Dat betekent dat minder dan 0,1 procent van alle bezoekers van de Google Play Store deze Android-versie op hun apparaat heeft geïnstalleerd. Wie weet dat we eind november of begin december deze versie wel tegenkomen in het overzicht van het Android Developer Dashboard.

Andere Android-versies

Ondanks -of misschien juist wel vanwege- zijn leeftijd is Android Nougat (7.0 en 7.1) de populairste versie van Google’s besturingssysteem onder Android-gebruikers. Volgens de laatste peiling heeft deze uitvoering een marktaandeel van 28,2 procent. Vorige maand was dat nog 29,3 procent. Het aandeel van Android Oreo (8.0 en 8.1) is de afgelopen maand gestegen van 19,2 procent naar 21,5 procent.

Android Marshmallow (6.0) daalt van 21,6 procent naar 21,3 procent. Het aandeel van Android Lollipop (5.0 en 5.1) en Android KitKat (4.4) bedroeg in september respectievelijk 18,3 procent en 7,8 procent. Inmiddels is dat afgenomen naar 17,9 procent en 7,6 procent. Android Gingerbread (2.3), Ice Cream Sandwich (4.0) en Jelly Bean (4.1, 4.2 en 4.3)  vormen net als de voorgaande maanden de hekkensluiters met een aandeel van achtereenvolgens 0,2 procent, 0,3 procent en 3,0 procent.

iOS 12

Ook Apple houdt nauwkeurig bij hoe haar besturingssysteem zich door de tijd heen ontwikkelt. De laatste cijfers dateren van 29 oktober. Daaruit blijkt dat iOS 12 inmiddels op 60 procent van alle iDevices is geïnstalleerd. Half oktober was dat nog 53 procent.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer