Apple kondigt iPad Pro met nieuw design en Face ID aan

0

Apple heeft de nieuwste iPad Pro officieel uit de doeken gedaan. De tablet heeft een nieuw design gekregen, inclusief een groot aantal nieuwe features waaronder Face ID. De tablet is vanaf 7 november verkrijgbaar in ons land vanaf 899 euro.

Al maanden werd er druk gespeculeerd over de komst van een nieuwe iPad Pro. En de geruchten bleken te kloppen. Dinsdag 30 oktober hield Apple een persevenement waar het de tablet uit de doeken deed. Of beter gezegd: tablets. De iPad Pro, inmiddels de derde generatie sinds de introductie in 2015, is verkrijgbaar in twee verschillende schermformaten en in totaal 16 uitvoeringen. Maar meer daarover straks. Eerst staan we uitgebreid stil bij de nieuwe eigenschappen van de iPad Pro (2018).

Dit moet je weten over de iPad Pro (2018)

Om te beginnen heeft Apple haar premium tablet een nieuwe look and feel gegeven. Qua vormgeving heeft hij veel gemeen met het sandwich design dat je misschien nog kent van de oudere iPhones. De voorkant was daarbij van glas en de achterkant van aluminium. Deze werden boven op elkaar gelegd, als het twee platte boterhammen waren. Dat verklaart ook meteen de naam sandwich design. Dezelfde strakke vormgeving vinden we voortaan ook bij de iPad Pro.

Het beeldschermranden zijn een stuk slanker geworden. Tot voor kort waren ze behoorlijk fors, zo fors zelfs dat er ruimte was voor een Home-knop. De bezels zijn kleiner gemaakt. De randen zijn dusdanig dik gehouden zodat je de tablet nog prima kunt oppakken zonder hem per ongeluk te bedienen. Zonder iets aan de afmetingen te doen heeft de middelste uitvoering -die van 10.5 inch- een groter scherm gekregen. Deze is vanaf nu 11 inch. De 12.9 inch uitvoering heeft een kleinere behuizing gekregen. De schermresoluties van beide tablets bedraagt respectievelijk 2388 bij 1668 pixels en 2732 bij 2048 pixels. De schermen zijn wederom met ProMotion-technologie en TrueTone-weergavetechniek voorzien.

Verder heeft de iPad Pro (2018) wederom vier speakers en maar liefst vijf microfoons voor videogesprekken en audio-opnamen. De Smart Connector vinden we voortaan aan de zijkant in plaats van de onderkant. Verder heeft Apple de Lightning Connector vervangen door een USB-C poort. Dit is USB-C 3.1 tweede generatie, waardoor je theoretisch overdrachtssnelheden tot 10 Gb/s kunt halen. Ook is het hierdoor mogelijk om een externe monitor aan te sluiten, tot een maximum van 5K-resolutie.

Voor het eerst moet je het zonder koptelefoonaansluiting doen. Sinds de komst van de iPhone 7 in 2016 is dit de normaalste zaak van de wereld bij Apple’s smartphones. Nu moet ook de iPad eraan geloven. In tegenstelling tot Apple’s nieuwste iPhones krijg je bij de iPad Pro wel een quick charger. En zoals je van een gloednieuwe tablet mag verwachten draait hij out-of-the-box op iOS 12, de nieuwste versie van Apple’s besturingssysteem.

TrueDepth-camera

Net als de iPhone X en diens opvolgers die we eerder dit jaar zagen heeft de iPad Pro (2018) een TrueDepth-camerasysteem. Naast een gewone 7 megapixelcamera heeft deze een infraroodcamera, infraroodbelichter en rasterprojector. Deze laatste scant op 30.000 onzichtbare punten je gezicht, maakt daar een gezichtsprofiel van en slaat deze lokaal op in de Secure Enclave van de processor. Hiermee ontgrendel je de tablet door simpelweg in de camera’s en sensoren te kijken. Dit noemt Apple ook wel Face ID.

iPad Pro (2018)

Naast Face ID beschikt de voorste camera over twee andere features: Animoji en Memoji. De eerste is een driedimensionale emoji die jouw gezichtsuitdrukkingen nadoet. Daarmee spreek je je eigen persoonlijke boodschap in om door te sturen naar je vrienden of collega’s. Memoji is hetzelfde, maar dan van je eigen gezicht. Tevens beschikt de TrueDepth-camera over een portretmodus en Portretbelichting. Daarmee schiet je professioneel ogende foto’s met diverse belichtingseigenschappen. Ook Smart HDR of Slimme HDR is van de partij. Dit is een vorm van wat in de business computational photography heet. Hiermee schiet de software met verschillende instellingen meerdere foto’s van een object of persoon en legt deze in meerdere lagen over elkaar heen.

Achterop vinden we een enkele 12 megapixelcamera met f/1.8 diafragma en viervoudige LED-flitser. Dezelfde camera zagen we in september al op de iPhone XR. Naast Portretbelichting en Smart HDR kun je hier tevens 4K-video’s met een verversingssnelheid van 30 of 60 beelden per seconde opnemen. Als je een video opneemt kun je 8 megapixelfoto’s schieten.

Hardware

Over het beeldscherm hebben we het al uitgebreid gehad. Daaronder vinden we de gloednieuwe A12X Bionic chip met M12-coprocessor. Net als de A12 Bionic die we in de nieuwste iPhones aantreffen, is deze voorzien van een neural engine die razendsnel berekeningen maakt en complexe taken uitvoert. Volgens Apple is de nieuwe chipset 35 procent sneller dan zijn voorganger. Ook de grafische rekenkracht heeft een boost gekregen dankzij de 7 GPU cores. Naast extra rekenkracht is de processor ook nog eens extra energiezuinig.

Naast een gewone nanosimkaart biedt de iPad Pro (2018) ook ondersteuning voor een tweede simkaart. Dit is echter niet fysieke simkaart, maar een zogeheten embedded sim of eSim. In Nederland wordt deze techniek momenteel nog niet ondersteund door de grote providers, maar ze hebben daarvoor wel plannen in de toekomst.

Bij de iPad Pro (2018) krijg je tevens een nieuwe Apple Pencil. Deze heeft een matte afwerking met een vereenvoudigd design. Tevens heeft hij een aantal nieuwe functies. Door twee keer op de Pencil te tikken activeer je bijvoorbeeld een gum of een ander kleurtje als je aan het tekenen bent. Als we het goed begrijpen zijn de nieuwe functionaliteiten van de nieuwe Apple Pencil alleen met de nieuwste iPad Pro’s te gebruiken.

Prijs en verkrijgbaarheid

De iPad Pro (2018) is vanaf woensdag 7 november verkrijgbaar in ons land. In totaal zijn er 16 verschillende varianten van de tablet. Allereerst is hij er met een 11 inch of 12.9 inch groot scherm. Daarnaast heb je de keuze uit vier verschillende opslagcapaciteiten. Het basismodel wordt met 64 GB geheugen geleverd. Mocht dat te weinig zijn, dan zijn er tevens uitvoeringen met 256 GB, 512 GB of 1 TB aan opslagcapaciteit. Tot slot moet je een keuze maken tussen WiFi-only of WiFi en LTE connectiviteit.

Dat brengt ons tot de volgende uitvoeringen en prijskaartjes:

 • iPad Pro 11 inch 64 GB WiFi-only: 899 euro
 • iPad Pro 11 inch 256 GB WiFi-only: 1.069 euro
 • iPad Pro 11 inch 512 GB WiFi-only: 1.289 euro
 • iPad Pro 11 inch 1 TB WiFi-only: 1.729 euro
 • iPad Pro 11 inch 64 GB WiFi + LTE: 1.069 euro
 • iPad Pro 11 inch 256 GB WiFi + LTE: 1.239 euro
 • iPad Pro 11 inch 512 GB WiFi + LTE: 1.459 euro
 • iPad Pro 11 inch 1 TB WiFi + LTE: 1.899 euro
 • iPad Pro 12.9 inch 64 GB WiFi-only: 1.119 euro
 • iPad Pro 12.9 inch 256 GB WiFi-only: 1.289 euro
 • iPad Pro 12.9 inch 512 GB WiFi-only: 1.509 euro
 • iPad Pro 12.9 inch 1 TB WiFi-only: 1.949 euro
 • iPad Pro 12.9 inch 64 GB WiFi + LTE: 1.289 euro
 • iPad Pro 12.9 inch 256 GB WiFi + LTE: 1.459 euro
 • iPad Pro 12.9 inch 512 GB WiFi + LTE: 1.679 euro
 • iPad Pro 12.9 inch 1 TB WiFi + LTE: 2.119 euro

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer