Nederland heeft zeer hoge videostreamingsnelheid

0

Ben je iemand die het liefst de hele dag aan banken en buizen doet? Voor deze bingers hebben we goed nieuws. De internetverbinding in ons land is zo goed dat wij zo’n beetje de hoogste gemiddelde internetsnelheid hebben van alle Europese landen.

Dat blijkt uit de meest recente inventarisatie van OpenSignal. De marktonderzoeker verrichtte tussen half mei en half augustus ruim 87 miljard metingen op iets meer dan 8 miljoen mobiele apparaten in 69 landen wereldwijd. Voor dit onderzoek hebben de onderzoekers gekeken naar de video-ervaring. Daarbij letten ze op zaken als beeldkwaliteit, laadtijd en hoe vaak een video vastloopt tijdens het afspelen.

Hier in Europa hebben we onze internetzaakjes goed voor elkaar. Van de 11 landen die van OpenSignal een ‘zeer goed’ stempel kregen, liggen er 9 in Europa. Dat betekent dat video’s zeer snel zijn geladen, ook als we ze op hogere resolutie streamen.

Zo goed scoort Nederland

Uit eerdere rapportages van OpenSignal is gebleken dat Zuid-Korea de allersnelste internetverbinding heeft. Je zou verwachten dat de snelheid van videostreaming hier het hoogst ligt. De werkelijkheid is echter een stuk weerbarstiger. Dat komt omdat providers soms de snelheid van videostreamingdiensten afknijpen, waardoor video’s niet op de hoogst haalbare snelheid worden geladen. In Nederland en andere Europese landen is deze praktijk verboden dankzij netneutraliteit. Zuid-Korea vinden we dan ook pas op de 16e plaats van de ranglijst.

Tsjechië voert de lijst aan. Dit land krijgt van OpenSignal een score van 68,52 punten. Hoe hoger dit getal, des te beter de gemiddelde internetsnelheid als je video’s streamt. Nederland vinden we op de 7e plek met een score van 66,58. Hongarije, Noorwegen, België, de Verenigde Arabische Emiraten en Singapore scoren hoger, maar de onderlinge verschillen zijn klein. De Filipijnen, Iran en India vormen de hekkensluiters. Daar is de gemiddelde internetsnelheid voor video’s ongeveer de helft vergeleken met ons land.

Als het om de downloadsnelheid van video’s gaat, doet ons land het nog beter. De onderzoekers van OpenSignal wisten in ons land een gemiddelde downloadsnelheid van 37,28 Mbps te halen. Daarmee staat Nederland op de 4e plaats. Zuid-Korea (45,58 Mbps), Noorwegen (40,25 Mbps) en Singapore (38,11 Mbps) scoren beter. Toch meent het onderzoeksbureau dat er ruimte voor verbetering is. Geen enkel land weet immers een score van 75 punten of hoger te halen.

Onlangs concludeerde OpenSignal de beste 4G-dekking van Europa heeft. Daarbij keken de onderzoekers onder meer naar het aantal Nederlanders dat toegang heeft tot 4G-netwerken.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer