Apple Music groeit veel sneller dan Spotify

0

Het gaat Apple Music voor de wind. De muziekstreamingdienst van de Amerikanen groeit als kool. Spotify, de grootste concurrent van Apple Music, kan het tempo niet bijbenen. Niet voor niets is Apple’s variant in de VS groter dan Spotify.

Het is alweer ruim drie jaar geleden dat Apple vol trots Apple Music lanceerde. De muziekstreamingdienst was destijds beschikbaar in 110 landen wereldwijd. Twee maanden na de start telde Apple Music al 11 miljoen leden. Helemaal eerlijk is dit getal niet: de eerste drie maanden waren namelijk gratis. In oktober van dat jaar, na afloop van de proefperiode, had de dienst 6,5 miljoen betalende abonnees. Volgens de laatste cijfers staat de teller inmiddels op 40 miljoen leden die maandelijks abonnementsgeld betalen.

Apple Music vs Spotify

De grootste concurrent van Apple Music is Spotify. De muziekdienst komt oorspronkelijk uit Zweden en werd daarin in april 2006 gelanceerd. Als we de laatste cijfers mogen geloven heeft Spotify momenteel 180 miljoen leden, waarvan er zo’n 83 miljoen betalen.

Op dergelijke aantallen hoeft Apple Music niet te rekenen. Dat wil echter niet zeggen dat ze gedoemd is het onderspit te delven tegen haar grootste concurrent. Integendeel. In de VS is Apple Music populairder dan haar Zweedse tegenhanger. Daar telt de streamingdienst 21 miljoen leden. Spotify komt op deze markt niet verder dan 20 miljoen.

Het verschil lijkt op het eerste oog klein, maar uiteraard spelen er andere factoren op de achtergrond die wellicht een ander licht werpen op de zaak. Om te beginnen is Apple Music nog niet zo lang op de markt als Spotify. En met meer dan 780 miljoen actieve iPads en iPhones wereldwijd in omloop is er dus meer dan genoeg ruimte om te groeien.

Daarnaast, en dat raakt de kern van de zaak, groeit het aantal betalende abonnees bij Apple Music 2,5 keer zo hard in vergelijking met Spotify. Dat heeft enerzijds te maken dat het voor Apple mogelijk is om de streamingdienst vooraf of met een update te installeren op mobiele apparaten en Spotify niet. Daarnaast heeft Apple de HomePod, een kleine speaker waar je tegen kunt praten en alleen overweg kan met Apple Music. Tot slot heeft Apple veel meer financiële middelen tot haar beschikking dan Spotify om haar muziekdienst te laten groeien.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer