Android Oreo te vinden op één op de vijf apparaten

0

Google heeft afgelopen weekend de nieuwste distributiecijfers bekend gemaakt. Daaruit blijkt dat bijna één op de vijf apparaten (tablets en smartphones) op Android Oreo draait. Android Pie is nog altijd nergens in de statistieken te vinden.

Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Android Developer Dashboard.

Vrijwel maandelijks geef Google de verdelings- of distributiecijfers van haar besturingssysteem vrij. Daarbij kijkt de zoekmachinegigant naar de bezoekers van de Google Play Store en op welk Android-versie hun tablet of smartphone draait. Zo heeft niet alleen Google een goed beeld hoe het zit met de verdeling van haar besturingssysteem, maar wij ook.

Android Pie

Android 9.0 Pie is de nieuwste versie van Google’s besturingssysteem. Deze werd begin augustus uitgerold. De eerste toestellen die hiermee aan de slag konden waren de Pixel-telefoons van, hoe kan het ook anders, Google. Inmiddels hebben ook OnePlus en HMD Global een stabiele versie van het besturingssysteem uitgerold naar respectievelijk de OnePlus 6 en Nokia 7 Plus. De Huawei Mate 10 Pro ontvangt op dit moment de update. Tot op heden zijn er nog geen tablets die op Android Pie draaien.

Zoals je ziet is het aantal mobiele apparaten waar Android Pie beschikbaar voor is beperkt. Het is dan ook niet vreemd dat het besturingssysteem nog niet in de statistieken van Google is terug te vinden. Android-versies waarvan het marktaandeel 0,1 procent of kleiner is, worden niet door Google vermeld in de overzichtscijfers.

Overige Android-versies

Android Oreo (8.0 en 8.1) is inmiddels een jaar oud. Toch vinden we deze Android-versie pas op 19,2 procent van alle mobiele apparaten. Dat betekent dat ongeveer één op de vijf Android-tablets en –smartphones op deze versie van Google’s OS draaien, wat eigenlijk best wel verontrustend is. De populairste Android-versie van allemaal is het twee jaar oude Android Nougat (7.0 en 7.1) met een aandeel van 29,3 procent.

Android Marshmallow vinden we op de derde plaats met een marktaandeel van 21,6 procent. Op korte afstand volgen  Android Lollipop (5.0 en 5.1) en Android KitKat (4.4) met een aandeel van respectievelijk 18,3 procent en 7,8 procent. Gingerbread (2.3), Ice Cream Sandwich (4.0) en Jelly Bean (4.1, 4.2 en 4.3) vormen de hekkensluiters.

Apple

Apple heeft de verdelingscijfers van iOS 12 nog niet bekendgemaakt. Als we de laatste cijfers erbij pakken, zien we dat iOS 11 op 85 procent van alle iDevices te vinden is. Waarschijnlijk duurt het niet lang meer totdat we ook de nieuwste versie van Apple’s besturingssysteem in de cijfers terug vinden.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer