Zo bereid je je iPad voor op iOS 12

1

iOS 12 is tot nu toe de meest omvangrijke versie van Apple’s besturingssysteem. Heeft jouw iPad wel voldoende geheugen? Zo niet, dan kun je hem uiteraard niet installeren. De volgende 3 tips helpen je hopelijk om net dat beetje extra geheugen vrij te maken.

Sinds maandagavond 17 september is het mogelijk om iOS 12 te downloaden. Als je hem voor het eerst op je iPad of iPhone zet, is hij tussen de 10 GB en 12 GB groot. Als je je iPad updatet met iOS 11.4.1 als laatste versie, heb je nog steeds 1,36 GB aan vrije schijfruimte nodig. Als je een variant met 64 GB geheugen of meer hebt, is dat waarschijnlijk geen probleem. Als je daarentegen een model hebt die slechts 16 GB aan intern geheugen heeft, kan dat in praktijk problemen opleveren.

Wat moet je doen als je iPad bomvol is? Een microSD-kaart erin stoppen is helaas niet mogelijk. Naar de winkel rennen om een nieuwe iPad te kopen is voor de meesten onder ons waarschijnlijk ook geen optie, of een hele dure oplossing. Met een aantal handige tips kun je proberen om op eigen kracht extra geheugen vrij te maken zodat je iOS 12 alsnog kunt installeren. Hoe? Wij leggen het je uit.

Tip 1: Verwijder overbodig bestanden

Foto’s en video’s opslaan op je iPad is eigenlijk nergens voor nodig. Dankzij clouddiensten als iCloud, Google Drive, Dropbox en OneDrive kun je gratis en voor niets online een back-up opslaan van al je plaatjes en video’s. Al deze diensten zijn in beginsel gratis, tenzij je extra ruimte nodig hebt in de cloud. In dat geval betaal, afhankelijk van het abonnement dat je neemt, maandelijks een klein bedrag.

Kopieën van jouw muziek- en filmcollectie plaatsen is handig als je offline naar jouw favoriete muziek wil luisteren of even wil ontspannen onder het genot van je lievelingsserie. Maar tegenwoordig is dat nergens meer voor nodig. Dankzij streamingdiensten als Apple Music, Spotify en Netflix heb je altijd en overal toegang tot een vrijwel onbeperkt aanbod aan muziek en films. Data is geen probleem als je een iPad met LTE-connectiviteit hebt. Zo niet, dan moet je eerst verbinding maken met een WiFi-netwerk. Aangezien deze vandaag de dag bijna overal gratis worden aangeboden (cafés, restaurants, en zelfs in de trein), is een data-abonnement min of meer overbodig geworden.

iPad Pro 10.5

Tip 2: Wis apps die je niet gebruikt

Apps die je niet of nauwelijks gebruikt nemen alleen maar opslagruimte in beslag. Je kunt ze dus maar beter verwijderen. De winst die je hiermee behaalt kan behoorlijk oplopen. Zeker als je apps als Facebook en Twitter verwijdert. Gebruik in plaats daarvan de (mobielvriendelijke) internetpagina en sla die op als snelkoppeling op het thuisscherm.

Over apps gesproken: de tientallen apps die Apple voor je installeert kun je tegenwoordig zonder problemen verwijderen. Dat gaat op dezelfde manier als iedere andere app: je houdt het icoontje net zolang ingedrukt totdat hij begint te wiebelen, drukt op het kruisje en klaar is Kees. Via de App Store kun je ze op ieder gewenst moment weer installeren.

Tip 3: Maak gebruik van de iTunes Store

In de iTunes Store koop of huur je digitale content die je op je iPad bekijkt, beluistert of leest. Op deze manier is het kinderlijk eenvoudig om extra schijfruimte te creëren op je tablet. Dat klinkt misschien vreemd, maar het werkt zo. Voordat je begint, kijk eerst hoeveel intern geheugen je nog over hebt. Ga vervolgens naar de iTunes Store en zoek een bestand dat groter is dan de hoeveelheid geheugen op je tablet. Een film is hier een goed voorbeeld van. Druk nu op ‘Koop’ of ‘Huur’. Je krijgt nu de melding dat je onvoldoende geheugen hebt en dat de titel dus niet gedownload kan worden.

Vervolgens klik je op Instellingen en voilà, je hebt extra schijfruimte tot je beschikking. Herhaal dit proces een paar keer. Op deze manier kun je zonder al te veel problemen tot wel 2 GB aan opslagcapaciteit winnen. Hoe het precies werkt is niet bekend, maar dat het werkt wel. Deze methode wordt niet officieel door Apple ondersteund. In theorie is het dus mogelijk dat het in de toekomst niet meer werkt. Tot die tijd is ons advies om er gretig gebruik van te maken.

iPad Pro (9.7)

Tot slot

Hopelijk heb je met de bovenstaande tips voldoende geheugen vrijgemaakt om iOS 12 te installeren. De nieuwste versie van Apple’s besturingssysteem is te installeren op de onderstaande tablets:

  • iPad Mini 2
  • iPad Mini 3
  • iPad Mini 4
  • iPad Air
  • iPad Air 2
  • iPad (2017)
  • iPad (2018)
  • Eerste en tweede generatie iPad Pro 12.9
  • iPad Pro 10.5
  • iPad Pro 9.7

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

1 reactie

Reageer