Eén op de zeven apparaten draait op Android Oreo

0

De nieuwste distributiecijfers van Google’s besturingssysteem Android zijn binnen. Uit de laatste telling blijkt dat ongeveer één op de zeven Android-tablets en -smartphones op Android Oreo draait. Android Pie, de nieuwste Android-versie, is nog niet in de statistieken terug te vinden.

Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Android Developer Dashboard.

Google houdt nauwlettend in de gaten op welke Android-versie een tablet of smartphone draait die de Google Play Store bezoekt. Aangezien iedere dag enkele miljoenen gebruikers de Play Store bezoeken, heeft de zoekmachinegigant een goed beeld van de versplintering van haar besturingssysteem.

Android Oreo

De laatste cijfers liegen er niet om. Daaruit blijkt dat 14,6 procent van alle Android-tablets en -smartphones op Android 8.0 of 8.1 draait, in de volksmond ook wel beter bekend als Android Oreo. Deze iteratie werd vorig jaar augustus geïntroduceerd door Google en is dus inmiddels een jaar oud. Met andere woorden, na een jaar heeft pas één op de zeven Android-gebruikers toegang tot een van de nieuwste Android-versies die momenteel in omloop is. Te pas en onpas wijst Apple op deze cijfers om vervolgens te benadrukken dat het met iOS niet zo dramatisch is gesteld. Uit de laatste statistieken van Apple blijkt dat 85 procent van alle iDevices (iPads, iPhones) op iOS 11 draait. Woensdag wordt de nieuwste versie gelanceerd, iOS 12. We kunnen je nu al beloven dat binnen enkele weken de helft van alle gebruikers is overgestapt naar de nieuwste iOS-versie. Google kan over dergelijke cijfers alleen maar fantaseren.

De op-één-na populairste Android-versie is Android Nougat (7.0 en 7.1). Deze versie vinden we volgens het Android Developer Dashboard op 30,8 procent van alle apparaten. Marshmallow (6.0) en Lollipop (5.0 en 5.1) volgeb op gepaste afstand met een aandeel van respectievelijk 22,7 procent en 19,2 procent. KitKat (4.4) komt niet verder dan 8,6 procent. Jelly Bean (4.1, 4.2 en 4.3), Ice Cream Sandwich (4.0) en Gingerbread (2.3) vormen de hekkensluiters met een aandeel van achtereenvolgens 3,5 procent, 0,3 procent en 0,3 procent. Android-versies die op minder dan 0,1 procent van alle apparaten is te vinden, worden niet meegenomen in de statistieken van Google.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer