Android 9.0 Pie officieel onthuld

0

Maandagavond Nederlandse tijd heeft Google de nieuwste van haar besturingssysteem gepresenteerd: Android 9.0 Pie. Uiteraard is hij weer boordevol gepropt met allerlei nieuwe functies. Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder.

Popsicle? Pancake? Panna Cotta? Praline? Pistacio? Maandenlang hebben Android-fans gefantaseerd over de naam van de nieuwste Android-versie. Maandagavond kregen zij voor eens en altijd het antwoord op deze prangende vraag. Toen lanceerde Google officieel de nieuwste versie van haar besturingssysteem: Android Pie. Deze heeft als versienummer 9.0 meegekregen. Zijn voorganger, Android Oreo, stond ook wel bekend als Android 8.0 en Android 8.1.

Nieuwe features

De sprong van 8.1 naar 9.0 is een indicatie dat Android Pie allerlei nieuwe functies heeft gekregen. Zo past de schermhelderheid zich automatisch aan, afhankelijk van de hoeveelheid omgevingslicht. Deze feature is door Google omgedoopt tot Adaptive Brightness. Een andere nieuwe toevoeging is Adaptive Battery. Apps die je niet zo vaak gebruikt krijgen van Google minder resources, waardoor je batterij nog langer meegaat op een lading.

Een andere nieuwe toevoeging zijn de App Actions. Afhankelijk van je telefoongebruik, probeert Google hiermee te voorspellen wat je gaat doen. Als je bijvoorbeeld ’s ochtends naar kantoor vertrekt, wordt automatisch de route ingesteld, inclusief files en waar er aan de weg gewerkt wordt. Eenmaal op kantoor krijg je een overzicht van alle berichten die een collega je heeft gestuurd.

Wat dacht je bijvoorbeeld van screenshots nemen? Vind je het ook zo vervelend dat je volume omlaag en de aan/uitknop tegelijkertijd moet indrukken? Met Android Pie hoef je alleen nog maar kort de aan/uitschakelaar ingedrukt te houden. Naast uitschakelen en opnieuw opstarten vind je hier een nieuwe knop: screenshot maken. Verder heeft Google de interface aangepast en (na jaren en jaren van wachten) een dark theme geïntroduceerd. Als je een folder of de quick settings opent, is de achtergrond donker gekleurd in plaats van wit/grijs. Dat is niet alleen rustiger voor de ogen, maar je bespaart er ook energie mee.

Beschikbaarheid

Android 9.0 Pie is op dit moment alleen voor een handjevol smartphones beschikbaar. We hebben het dan over de Google Pixel, Pixel XL, Pixel 2 en Pixel 2 XL. Ook de Essential PH-1, de telefoon die is bedacht door de geestelijk vader van Android Andy Rubin, heeft nu al de nieuwste Android-versie. Welke tablets als eerste aan de beurt zijn, is gissen. De tablets die deel uitmaken van het Android Enterprise Recommended Program kunnen hem hoogstwaarschijnlijk als eerste verwachten. Daarop vinden we slechts twee Android-tablets: de Huawei MediaPad M5 10.8” en Huawei MediaPad M5 8.4”. De Galaxy Tab S3 en onlangs gepresenteerde Galaxy Tab S4 krijgen hem vermoedelijk pas over een aantal maanden. Zodra we hier meer over horen, brengen we jullie daarvan uiteraard op de hoogte.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer