Surface Go extreem moeilijk te repareren

0

Overweeg je om de Surface Go aan te schaffen? Houd er dan wel rekening mee dat deze extreem moeilijk te repareren is. Niet voor niets krijgt de budgettablet van iFixit een reparatiescore van 1 uit 10, de laagst haalbare score.

Het is al weer bijna een maand geleden dat Microsoft de Surface Go onthulde. Met een instapprijs van zo’n 400 euro is hij significant goedkoper dan de Surface Pro modellen van de Amerikanen, waarvan het basismodel ongeveer twee keer zo duur is. Op papier is de Surface Go desondanks een zeer degelijke tablet, vooral als je hem voornamelijk gebruikt om op te typen. Hij is weliswaar iets dikker en zwaarder dan de Pro-variant, maar al met al ziet hij erg goed uit voor zijn prijsklasse.

Als je de Surface Go daarentegen uit elkaar probeert te halen, laat hij zijn ware gezicht zien. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, zo ontdekten de heren van iFixit. In hun laatste teardown tutorial nemen ze de nieuwste Windows-tablet van Microsoft onder handen.

Teardown

Het beeldscherm is gelukkig vrij eenvoudig los te krijgen met een hoop warmte. Op het eerste oog lijkt het vervangen van de batterij een koud kunstje, maar schijn bedriegt. Microsoft heeft dusdanig veel lijm gebruikt dat hij zich niet zonder slag of stoot laat verwijderen. Ook het moederbord wordt extreem goed op zijn plaats gehouden met een hoop tape en (verborgen) schroeven.

De Surface Go heeft geen ventilatoren, maar ook geen heatpipes. Een dun laagje copper shield en thermal paste moeten voor afkoeling zorgen. Het is te hopen dat dit goed gaat en hij niet last krijgt van thermal throttling. Wat nog de meeste zorgen baart is het gebrek aan modulariteit. Daardoor wordt reparatie een duur geintje. Om componenten te upgraden moet je de display assembly verwijderen, een onderdeel dat erg gemakkelijk beschadigt raakt en erg duur is om te vervangen.

Dit alles zorgt er wellicht voor dat de levensduur van deze tablet een stuk minder is. Daarom geef iFixit de Surface Go een reparatiescore van 1 uit 10. Dat is de laagste score die een tablet of smartphone kan krijgen.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer