iPad-verkoop blijft op hetzelfde niveau

0

Apple mag met een tevreden gevoel terugkijken op een succesvol kwartaal. De omzet en winst stegen naar een recordhoogte. Helaas is dit succes niet toe te schrijven aan de iPad-verkoop. Deze bleef op hetzelfde niveau als afgelopen jaar.

Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die Apple dinsdagavond Nederlandse tijd heeft gepresenteerd.

De temperaturen hier in Nederland nemen inmiddels tropische proporties aan. Ook bij Apple zitten ze er deze zomer warmpjes bij. Het Amerikaanse technologiebedrijf onthulde gisterenavond de financiële resultaten van de afgelopen drie maanden. En deze liegen er niet om. Volgens Tim Cook, de hoogste baas van het bedrijf, zijn het de beste juni-cijfers die het bedrijf ooit heeft gepresenteerd. Bovendien is dit het vierde opeenvolgende kwartaal waarin de omzet en winst met ‘dubbele cijfers’ groeit.

In de afgelopen drie maanden verzilverde Apple een omzet van 53,3 miljard dollar. Een jaar geleden was dat in dezelfde periode nog 45,4 miljard dollar. Dat betekent dat de omzet in een jaar tijd met 17 procent is gestegen. Als je dat al indrukwekkend vindt, dan sla je vast en zeker achterover als je hoort hoe hard de winst is toegenomen. Deze groeide met 28 procent naar 11,5 miljard dollar. Afgelopen jaar bedroeg deze iets meer dan 9 miljard dollar.

iPad-verkoop op peil

Apple slaagt er niet in om de iPad-verkoop te laten stijgen. De zesde generatie iPad, ook wel de iPad (2018) genoemd, is tot nu toe de enige tablet die Apple dit jaar heeft gelanceerd. Later dit jaar verwachten we nog een aantal nieuwe iPad Pro-modellen, maar daarop moeten we zeker nog tot volgende maand wachten.

Laten we de cijfers er eens bij pakken. In de maanden april, mei en juni wist Apple 11,5 miljoen iPads te verkopen. Dat is ruim 27 procent meer in vergelijking met het vorige kwartaal, maar voor een eerlijke vergelijking moet je naar dezelfde periode een jaar eerder kijken. Toen slaagde Apple er in om 11,4 miljoen iPads aan de man te brengen. Zoals je ziet heeft Apple slechts 100.000 exemplaren extra verkocht dit kwartaal. Ondanks de bescheiden toename van de iPad-verkoop, daalde de omzet. Deze ging met 5 procent onderuit naar 4,7 miljard dollar. Vorig jaar behaalde Apple nog een omzet van bijna 5 miljard dollar.

Verder verkocht Apple 41,3 miljoen iPhones, een slordige 300.000 exemplaren meer dan in dezelfde periode afgelopen jaar. Door de hogere gemiddelde verkoopprijs -wat te danken is aan de iPhone X- groeide de omzet met 20 procent. Mac-computers kregen de grootste klap te verwerken. Daarvan gingen er slechts 3,7 miljoen van over de toonbank, zo’n 13 procent minder dan afgelopen jaar. Producten als Apple Care, Apple Pay, AirPods, Apple Watches en HomePods groeiden het afgelopen jaar het hardst. De omzet van de diensten steeg met 31 procent, van de overige producten met 37 procent.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer