Deze tablets zagen we op Computex 2018

0

Vorige week waren alle ogen gericht op Taipei. Daar vond toen Computex 2018 plaats, een van de grootste technologiebeurzen ter wereld. Van gaming laptops tot computercomponenten als moederborden en koelers, van smartphones tot wearables: zo’n beetje alles hebben we voorbij zien komen in de Taiwanese hoofdstad. Ook hebben we diverse nieuwe tablets gezien. In dit artikel staan we stil bij de belangrijkste onthullingen op tabletgebied.

De Computex-beurs is niet van gisteren. De allereerste editie was in 1981, toen nog onder de noemer Taipei Computer Show. In 1984 werd het evenement omgedoopt tot Computex. Afgelopen week vond de 28e editie plaats van de show. Volgens de officiële cijfers bezochten 42.284 bezoekers uit 168 landen het evenement. De meeste journalisten kwamen uit Japan, China, Hong Kong, Zuid-Korea en de VS. In totaal waren er 1.602 exposanten, waaronder 388 startups uit 21 landen, die gezamenlijk 5.015 kramen hadden opgezet.

De cijfers laten er geen misverstand over bestaan: de Computex is een populaire techbeurs onder journalisten. De afgelopen editie stond in het teken van kunstmatige intelligentie (AI), 5G-technologie, blockchain, Internet of Things (IoT) en gaming & VR. Naast deze hoogwaardige technologieën was er uiteraard ook ruimte voor hardware als laptops en tablets.

De tabletoogst was dit jaar aanzienlijk kleiner dan voorgaande jaren. Wellicht heeft dat te maken met de afnemende vraag naar nieuwe tablets. Iedere marktonderzoeker hanteert zijn eigen meetmethode. Zodoende wijken de verkoopcijfers onderling af. Of je nou meer vertrouwt op het ICD, TrendForce, Digitimes Research, ABI Research of Canalys, ze laten allemaal hetzelfde beeld zien: de tabletmarkt zit in een neerwaartse spiraal. Momenteel wordt nog maar ongeveer de helft van het aantal tablets verkocht ten opzichte van 2014, toen de markt haar piek bereikte. Dat verklaart mede waarom bedrijven als Samsung en Apple niet zo vaak meer nieuwe tablets uitbrengen.

Desalniettemin waren er wel degelijk een aantal fabrikanten die de gelegenheid aangrepen om hun nieuwste tablets aan de wereld te tonen. HP, Lenovo en ASUS showden hun laatste aanwinsten. Lenovo hield het jammer genoeg bij een teaser. De officiële lancering van de Lenovo Yoga Book 2 (Pro) vindt op een later tijdstip plaats. Volledigheidshalve komt hij wel in ons overzicht voor.

Asus VivoBook Flip 14

ASUS VivoBook Flip 14

ASUS mocht de spits afbijten. Op de Computex-beurs toonde het Taiwanese techbedrijf de ASUS VivoBook Flip 14 (TP412). De convertible heeft een scherm dat 360 graden kan draaien en is uitgerust met een achtste generatie Intel Core-processor. Zoals de naam al verklapt is het beeldscherm 14 inch in doorsnee. De randen zijn zo dun dat de Windows-convertible de afmetingen heeft van een 13,3 inch grote laptop. ASUS noemt het scherm dan ook vol trots een NanoEdge Display. Deze telt 1920 bij 1080 pixels en heeft door de dunne randen een screen-to-body ratio van 82 procent. In het persbericht van ASUS lezen we tevens dat het scherm ondersteuning biedt voor de ASUS Pen.

Zoals gezegd vinden we onder de motorkap een achtste generatie Intel Core-processor. Je kunt hem bestellen met een i5 8250U of i7 8550U. Doordat het aantal kernen of cores is verdubbeld, zijn deze nieuwe chipsets aanzienlijk sneller dan hun voorgangers. Alleen al om die reden is een upgrade zeker het overwegen waard. Ben je bang dat de prijs hierdoor wordt opgedreven? Dan kun je hem ook bestellen met i3 8130U dual-core of oudere i3 7020U CPU. Verder is er ruimte voor maximaal 16 GB werkgeheugen. De opslagcapaciteit -een Solid State Drive of SSD- kan oplopen tot 1 TB.

De VivoBook Flip 14 heeft een vingerafdruksensor in de touchpad. Dankzij Windows Hello kun je hiermee razendsnel inloggen met jouw profiel. Als een andere gebruiker wil inloggen, hoeft hij of zij alleen maar zijn of haar vinger op de touchpad te leggen. Tot slot wordt hij met Windows 10 geleverd. De convertible is slechts 17,6 millimeter dik (inclusief toetsenbord) en weegt maar anderhalve kilo. De behuizing verschijnt in de kleuren blauw en zilver.

Wanneer de ASUS VivoBook Flip 14 bij ons in de schappen ligt heeft de fabrikant in het midden gelaten. Ook kunnen we op dit moment nog niet zeggen wat hij gaat kosten. Gezien de specificaties verwachten we dat het instapmodel bij zo’n 1.000 euro begint.

Naast de VivoBook Flip 14 introduceerde ASUS een batterijlading aan notebooks. Zo maakten we afgelopen week kennis met de VivoBook S13 (S330), VivoBook S14 (S430), VivoBook S15 (S530), ZenBook Pro 14 (UX480), ZenBook Pro 15 (UX580) en ZenBook S (UX391). Met name de ZenBook Pro wist hoge ogen te gooien. Deze laptop heeft namelijk niet langer een traditionele touchpad. Deze is vervangen door een 5,5 inch groot beeldscherm. Dit scherm is te gebruiken als rekenmachine of numeriek toetsenbord, maar je kunt er ook mee schakelen tussen applicaties en video’s mee afspelen.

HP ProBook x360 440 G1

HP ProBook x360

Ook HP was van de partij in de Aziatische hoofdstad. Daar kondigde het Amerikaanse technologiebedrijf een nieuwe variant van de ProBook aan: de HP ProBook x360 440 G1, zoals hij voluit heet. Net als de Asus VivoBook Flip 14 is het beeldscherm 14 in doorsnee en heeft deze een Full HD-resolutie van 1920 bij 1080 pixels. Dankzij de flexibele scharnier kun je het scherm 360 graden kantelen zodat je vanuit iedere denkbare kijk- en werkhoek kunt werken.

Onder het scherm gaan krachtige specs schuil. Tenminste, als je bereid bent om diep genoeg in de buidel te tasten. Het instapmodel is uitgerust met een Intel Celeron 3865U. De krachtigere varianten hebben een Pentium Gold of Intel Core processor. De krachtigste chipset die je in deze convertible zult aantreffen, is de achtste generatie Intel Core i7 8550U. Ook de grafische processor of GPU kun je upgraden van de standaard HP Graphics tot de NVIDIA GeForce MX130. De hoogste hoeveelheid werkgeheugen die je kunt krijgen is 16 GB (DDR4). De hoeveelheid geheugen bedraagt 128 GB, 256 GB of 512 GB (allemaal SSD).

De HP ProBook x360 is een Windows-convertible voor het bedrijfsleven. Dat blijkt wel uit het feit dat HP veel aandacht heeft besteed aan de beveiliging. Om te beginnen biedt hij ondersteuning aan Windows Hello dankzij de ingebouwde infraroodcamera. Ook is hij standaard voorzien van HP BIOSphere Gen 4. Deze beschermt de BIOS van het apparaat zodat niet iedereen zomaar aanpassingen kan aanbrengen aan het firmware-ecosysteem. Een optische vingerafdrukscanner is optioneel.

Verder heeft de HP ProBook x360 een 48 Whr batterij, USB 3.0 en USB 3.1 Type A poort ,HDMI-aansluiting, hoofdtelefoonaansluiting, geheugenkaartlezer, gigabit ethernet poort en ondersteuning voor USB-C docking. Ook deze convertible wordt met Windows 10 als besturingssysteem geleverd.

De HP ProBook x360 440 G1 ligt vanaf 23 juni in ons land in de schappen. De adviesprijs voor het instapmodel bedraagt 840 euro.

Eerste generatie Lenovo Yoga Book

Lenovo Yoga Book 2 Pro

Eind mei doken de eerste geruchten op over de Lenovo Yoga Book 2 Pro. De techsite Tabletmonkeys.com spotte deze tablet in de database van de Bluetooth Special Interest Group, kortweg Bluetooth SIG. Het had er alle schijn van dat de twee jaar oude Lenovo Yoga Book eindelijk een opvolger krijgt.

Jeff Meredith, de topman die verantwoordelijk is voor alle Android- en Chrome-apparaten die Lenovo uitbrengt, laat er geen misverstand over verstaan. Op de Computex-beurs bevestigde hij dat de Yoga Book 2 Pro later dit jaar nog verkrijgbaar is. Hij zei dat de convertible waarschijnlijk rond de kerstdagen in de winkels ligt. Helaas kon of wilde hij bij de bekendmaking niets zeggen over de specificaties van het apparaat. Of dit komt omdat hij nog volop in ontwikkeling is of dat Lenovo dit simpelweg geheim wil houden tot de officiële onthulling, is onbekend.

Wat Meredith wel kwijt wilde was dat Lenovo volgens hem goed geluisterd heeft naar de feedback van klanten. Zij klaagden bij de eerste generatie Yoga Book over de accuratesse van het keyboard en de bijgeleverde stylus. De topman vertelde dat deze zaken zijn aangepakt en straks veel preciezer zijn. Tevens zei hij dat de prestaties van de chipset stukken beter zijn dan zijn voorganger. Tot slot verklapte Meredith dat de convertible AI-ready is. Wat dit precies inhoudt krijgen we nog te horen.

De originele Lenovo Yoga Book werd in september 2016 gelanceerd. Naast een 10,1 inch groot scherm had deze een bijzonder toetsenbord. Hierop kon je niet alleen tikken, maar ook schrijven. Het was feitelijk een tekenblok en een keyboard in één apparaat. Deze werd omgedoopt tot het Halo-toetsenbord. De bijgeleverde pen ondersteunde 2.048 verschillende drukniveaus. Zowel beginners als veteranen konden hiermee overweg. Tot op de dag van vandaag wordt de Lenovo Yoga Book als een bijzonder convertible beschouwd, waar productiviteit en creativiteit samenkomen. Hij was verkrijgbaar met Windows als besturingssysteem, maar ook als Android-variant. In sommige landen werd hij verkocht onder de noemer Lenovo Yoga Book Pro.

Tot slot

Dat waren de belangrijkste aankondigingen op tabletgebied tijdens de Computex-beurs 2018. Zoals je ziet is het aantal nieuwe tablets schaars. Het gaat echter niet om kwantiteit, maar om kwaliteit. En op dat vlak zit het wel goed. Voor Android-liefhebbers is het spijtig om te moeten vertellen dat we deze editie geen nieuwe Android-tablets hebben gespot. Opvallend genoeg ook geen Chromebooks met Chrome OS. Misschien hebben we in september meer geluk. Dan gaat de IFA-beurs in Berlijn van start. Als hier nieuwe Android-tablets uit de doeken worden gedaan, zal ik daar zeker over schrijven. Tot die tijd houd ik de laatste ontwikkelingen nauwlettend voor jullie in de gaten.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer