Nieuwe conceptfoto’s randloze iPad Pro duiken op

1

Benieuwd hoe de iPad Pro eruit zou zijn als Apple de randen rondom het beeldscherm nog dunner zou maken? Milen Yanachkov van PhoneArena.com heeft een poging gedaan en een aantal conceptfoto’s gemaakt, met en zonder notch. Het resultaat mag er wezen.

De eerste generatie iPad Pro stamt al weer uit 2015. Daarna hebben we verschillende andere Pro-modellen gezien. De eerste was 12,9 inch in doorsnee, opvolgers waren respectievelijk 9,7 en 10,5 inch groot. De dunste van het stel is de 10,5 inch grote variant: deze heeft de dunste randen of bezels rondom het beeldscherm. Maar toch kun je niet ontkennen dat Apple nog flink wat ruimte heeft vrijgelaten aan de onder- en bovenkant. Zo veel ruimte zelfs dat Apple een thuisknop met Touch ID daar heeft geplaatst.

Notch

Bij moderne smartphones zijn we gewend dat het scherm verlengd is en dat de randen eromheen flinterdun zijn. Denk bijvoorbeeld aan de iPhone X, Samsung Galaxy S9 of Huawei P20 Pro. Bij tablets is deze designfilosofie helaas nog niet doorgebroken. Zelfs de Samsung Galaxy Tab S3 en Huawei MediaPad M5 (Pro), de nieuwste Android-tablets die je op dit moment kunt krijgen, hebben zeer royale randen rondom het beeldscherm. Apple’s zesde generatie iPad is geen haar beter en is hier behoorlijk fors.

Door de schermranden slanker te maken, ziet de iPad er nog slanker en strakker uit. Wellicht kan Apple hierdoor er nog wat gewicht van afschaven, waardoor hij nog lichter en dus fijner is in het dagelijkse gebruik. Enig idee hoe dat eruit zou kunnen zien? Milen Yanachkov, redacteur bij de techsite PhoneArena, heeft een aantal conceptfoto’s online gezet.

iPad Pro conceptfoto 2018

Hij betoogt dat het toevoegen van een notch bij smartphones een cosmetische keuze is: fabrikanten kunnen deze net zo goed weglaten. Het is immers mogelijk om een dunne balk aan de bovenkant te reserveren voor het oorstuk, de selfiecamera en lichtsensoren. Volgens Yanachkov geldt hetzelfde voor tablets. Zelfs als Apple besluit om de volgende generatie iPad Pro Face ID te geven, kan dat met en zonder notch (zie omslagfoto). Sterker nog, volgens hem kan deze een stuk kleiner zijn dan bij de iPhone X, omdat hij slechts vier van de acht sensoren nodig heeft.

Voorwaarde is wel dat Apple een slimme Palm Rejection technologie in het scherm verwerkt. Daarmee voorkomt het bedrijf dat de tablet niet per ongeluk bediend wordt als je hem vastpakt. Daarnaast is Apple genoodzaakt om een OLED-scherm te gebruiken. Dat komt de beeldkwaliteit ten goede, maar betekent ook dat het prijskaartje fors hoger komt te liggen. En of gebruikers dat ervoor over hebben is een vraag waar we geen antwoord op kunnen geven.

 

Wat vinden jullie van de conceptfoto’s? Zouden jullie overwegen om deze iPad te kopen als Apple hem op deze manier zou ontwerpen?

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

1 reactie

  1. Ik overweeg om van mogelijk aanstaande nieuwe iPad Pro modellen een toestel te kopen, en dan waarschijnlijk een grootbeeld. Vervanging van twee 32-bits toestellen.
    Dat hangt volstrekt wel af van de functionaliteit (met name de accuduur), en volstrekt niet van de breedte van de schermranden. Althans, niet van hoe het oogt, wel van waarvoor Apple de ruimte nodig heeft.

    Ik overweeg ook de aankoop van een mogelijk aanstaande iPhone. Daarbij speelt de breedte van de schermranden een iets grotere rol, omdat ik mijn smartphones vooral gebruik als kleine tablets. Vervangingsaankoop.

Reageer