iOS 11 op 81 procent iDevices te vinden

0

Acht op de tien iPads en iPhones (81 procent) heeft iOS 11 als besturingssysteem geïnstalleerd, de nieuwste versie van Apple’s besturingssysteem. Bij de laatste peiling had het besturingssysteem nog een aandeel van 76 procent. Of het aandeel nog veel groter wordt op korte termijn, is nog maar de vraag.

Dat blijkt uit de laatste distributiecijfers die Apple naar buiten heeft gebracht.

Vorig jaar september introduceerde Apple de nieuwste versie van haar ecosysteem: iOS 11. Dat was op hetzelfde moment dat het Amerikaanse techbedrijf de iPhone 8 en iPhone 8 Plus lanceerde. In de nieuwste iOS-versie heeft Apple haar besturingssysteem niet alleen stabieler gemaakt, maar tevens enkele bestaande zaken aangepakt. Zo heeft het Bedieningspaneel een make-over gekregen, worden uitgelichte apps, games en tips prominenter getoond in de App Store en Siri wederom iets slimmer geworden.

Marktaandeel

Twee maanden na de lancering maakte Apple de eerste officiële distributiecijfers van iOS 11 bekend. Op dat moment had bijna de helft van alle iPad- en iPhone-gebruikers deze versie van Apple’s besturingssysteem op zijn of haar apparaat staan. In december stond de teller op 59 procent. Half januari was het aandeel opgelopen tot 65 procent. Eind april maakte Apple bekend dat iOS 11 op driekwart van alle iDevices (76 procent) was geïnstalleerd. Uit de laatste cijfers blijkt dat het aandeel inmiddels is opgelopen tot 81 procent.

iOS 11 is verreweg de grootste en populairste versie van Apple’s besturingssysteem. Op de tweede plaats komt zijn voorganger, iOS 10. Als we Apple mogen geloven draait 14 procent van alle apparaten op deze iOS-versie. Op de resterende 5 procent is een oudere iteratie te vinden, zoals iOS 9 of ouder. Dat zijn consumenten die een iPad of iPhone hebben die ouder is dan 5 jaar. Na zoveel jaar biedt Apple niet langer ondersteuning voor deze apparaten. Mochten zij dan toch met het nieuwe besturingssysteem aan de slag willen gaan, dan moeten ze een nieuwe tablet of smartphone kopen.

Android

Hoe zit het met Android? De laatste distributiecijfers dateren van begin mei. Volgens deze peiling was Android Oreo (8.0 en 8.1 tezamen) op 5,7 procent van alle Android-tablets en -smartphones te vinden. De grootste en meestgebruikte Android-versie van allemaal is Android Nougat (7.0 en 7.1). 31,1 procent van alle Android-apparaten is met deze versie uitgerust. Marshmallow, Lollipop en KitKat vinden we eveneens in de top vijf met een aandeel van respectievelijk 25,5 procent, 22,4 procent en 10,3 procent. Ice Cream Sandwich en Gingerbread vormen de hekkensluiters met een aandeel van achtereenvolgens 0,4 procent en 0,3 procent.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer