IDC: detachables groeien ten koste van normale tablets

0

De markt voor Personal Computing Devices (PCD’s) krimpt dit jaar harder dan afgelopen jaar. Onderzoekers verwachten deze markt in de nabije toekomst wederom daalt. Maar er is hoop. Eén productcategorie zal groeien: detachables.

Dat schrijft het IDC in de laatste editie van haar Worldwide Quarterly Personal Computing Device Tracker. Daarin doet de marktonderzoeker voorspellingen over de ontwikkelingen van PCD’s. Deze categorie bestaat uit traditionele PC’s (desktops, notebooks en workstations) en tablets (losse tablets en detachables).

Medewerkers van het IDC verwachten dat de PCD-markt dit jaar met 3,5 procent krimpt. Dat is een forse afname als we dit vergelijken met 2017. Vorig jaar kromp deze markt met 2,7 procent. De komende vijf jaar verwachten ze dat de markt met gemiddeld 1,8 procent daalt. Daarmee worden er naar schatting 386,2 miljoen PCD’s verscheept in 2022. Eind dit jaar ligt dat aantal naar verwachting op 408,3 miljoen.

Detachables

De grootste boosdoener voor deze krimp zijn de reguliere tablets, dus zonder afneembaar toetsenbord. Naar verwachting daalt de tabletverkoop tot 2022 gemiddeld met 6,2 procent per jaar. Alles bij elkaar opgeteld hebben ze een marktaandeel van 26,6 procent. Het hoogtepunt van de tabletmarkt was in 2014 en is sindsdien alleen maar gedaald.

Detachables doen het een stuk beter volgens de onderzoekers. Volgens hen zitten zij in de lift en worden alleen nog maar populairder onder consumenten. Het IDC meent dat het aantal verkochte detachables jaarlijks gemiddeld met bijna 10 procent groeit (9,8 procent om precies te zijn). Dat komt omdat deze apparaten veelzijdiger dan reguliere tablets: naast tablet kun je ze ook gebruiken als laptop. Tablets worden nog altijd beschouwd als consumptiegoederen voor onder meer social media, YouTube en mobiel internet. Naast entertainment doeleinden kunnen detachables ook als productiviteitsmachine gebruikt worden (denk aan het uitwerken van een speech of het maken van een presentatie).

Eén aspect laten de onderzoekers buiten beschouwing: de potentie van Chrome OS. Het besturingssysteem van Google vonden we tot voor kort enkel op goedkopere Chromebooks. Sinds kort zijn er ook enkele high-end varianten: de HP Chromebook X2 en Acer Chromebook Tab 10. Daarnaast kan Chrome OS tegenwoordig ook overweg met alle apps uit de Google Play Store, waardoor hij nog veelzijdiger wordt. Volgens kenners gaan zij op korte termijn tablets op grote schaal vervangen. Wij houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer