Gerucht: goedkope Surface-tablets op komst

0

Microsoft heeft grootse plannen. Het Amerikaanse hard- en softwarebedrijf wil voor het einde van het jaar nog een serie goedkope Surface-tablets op de markt brengen. Op deze manier gaat het bedrijf de strijd aan met Apple.

Dat schrijft het doorgaans goed geïnformeerde persbureau Bloomberg.

De laatste tablet die Microsoft op de markt heeft gebracht, is de Surface Pro. Dat is inmiddels al weer een jaar geleden. Een goedkopere variant van de convertible hebben we nooit gezien. Hetzelfde geldt voor een opvolger. Wellicht komt hier binnenkort verandering in. Volgens journalist Mark Gurman van Bloomberg kunnen we in het derde of vierde kwartaal een aantal goedkope Surface-tablets verwachten. Deze hebben naar verwachting een prijskaartje van ongeveer 400 dollar.

Specificaties

Over de specs is nog maar weinig bekend. De tablets hebben volgens Gurman een 10 inch groot scherm en afgeronde hoeken. Op dat vlak onderscheiden ze zich van de rechthoekige Surface-tablets die Microsoft de afgelopen jaren heeft gelanceerd. Verder krijgen ze een USB-C aansluiting, een poort die we op de meeste moderne smartphones aantreffen. Bij tablets is dat niet vanzelfsprekend. De Samsung Galaxy Tab S3 -en wellicht zijn opvolger- is één van de weinige Android-tablets met USB-C connectiviteit. Gurman schrijft verder dat de tablets naar verwachting 20 procent lichter zijn dan de high-end tegenhangers. De batterijduur ligt uiteraard een stuk lager. De processor wordt geleverd door Intel.

Animo

In hoeverre er animo is voor goedkope Surface-tablets is nog maar de vraag. In het verleden boekte Microsoft doorgaans weinig succes met de instapmodellen in de Surface-lijn. De Surface 1 en Surface 2 RT waren niet aantrekkelijk, omdat x86 support ontbrak. Met de komst van de Surface 3 loste Microsoft dit op door de ARM-processor te vervangen door een Intel Atom chipset.

Als we de laatste kwartaalcijfers van Microsoft erbij pakken, is er reden om optimistisch te zijn. Het afgelopen jaar daalde de omzet van Surface-tablets weliswaar met 2 procent. In de eerste drie maanden van het jaar steeg deze echter met 32 procent. Dat is een aanwijzing dat consumenten toch geïnteresseerd zijn in Surface-tablets. Volgens onderzoeksbureau IDC verkocht Microsoft in het eerste kwartaal zo’n 725.000 tablets. Ter vergelijking: Apple verkocht er in deze periode ruim 9,1 miljoen.

Door goedkopere Surface-tablets op de markt te brengen hoopt Microsoft een stuk van Apple’s marktaandeel af te snoepen. Studenten, leerlingen en leraren zijn een potentiële doelgroep die mogelijk interesse hebben in goedkopere Surface-tablets. De goedkoopste tablets in het assortiment van Microsoft beginnen bij ruim 900 euro.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer