TrendForce: ‘Tabletmarkt met 35 procent onderuit in Q1’

0

De eerste drie maanden van het jaar zijn dramatisch verlopen voor de tabletmarkt. Volgens marktonderzoeker TrendForce werder er in het eerste kwartaal 35 procent tablets verkocht. Toch zijn onderzoekers voorzichtig positief over de toekomst. Meer weten? Lees dan snel verder.

Wie regelmatig de berichten hier op TabletGuide.nl leest, weet dat de tabletmarkt op zijn gat ligt. Welk onderzoeksrapport van welke instantie dan ook je er bij pakt, ze laten allemaal hetzelfde beeld zien: dat van een neerwaartse spiraal. Tablets zijn over hun hoogtepunt heen. Daarvoor zijn allerlei redenen aan te wijzen. De toegenomen populariteit van phablets en verzadiging van de markt hier in het Westen zijn er slechts twee van.

Tabletmarkt in 2018

TrendForce geeft wel een heel somber beeld van de huidige stand van zaken op de tabletmarkt. Volgens het onderzoeksbureau werden er in het eerste kwartaal van het jaar wereldwijd 31,29 miljoen tablets verkocht. Als we dit vergelijken met dezelfde periode vorig jaar, betekent dit een afname van 35 procent. Dat is een rigoureuze daling in een relatief korte tijd.

Van groot tot klein, iedereen verkoopt minder tablets. Volgens de laatste berekeningen van TrendForce heeft Apple, de grootste tabletleverancier ter wereld, momenteel een marktaandeel van 29,1 procent op de tabletmarkt. Dat is bijna een derde minder dan afgelopen jaar. Ook Samsung en Huawei hebben moeite om hun tablets te verkopen: zij zagen hun aandeel het afgelopen jaar met respectievelijk 23,7 procent en 35,3 procent afnemen. Het marktaandeel van Amazon kromp het hardst met maar liefst 56,5 procent.

Tabletmarkt in mei 2018 (TrendForce)

Onderwijs

Maar er is hoop van tabletproducenten, zo zeggen de onderzoekers van TrendForce. In de onderwijssector zijn kansen weggelegd. Apple is daar het levende bewijs van. Eerder dit jaar lanceerde de Amerikaanse tabletmaker de zesde generatie iPad. In de VS gaat deze over de toonbank voor 329 dollar, wat voor een nieuwe iPad een koopje is (in ons land kost ‘ie 359 euro). Dankzij een speciale kortingsregeling halen onderwijsinstellingen hem in huis voor 299 dollar.

Tablets met Chrome OS zien we nu nog maar sporadisch in het onderwijs. Dat is ook niet zo vreemd, omdat de eerste exemplaren begin dit jaar werden gelanceerd. TrendForce voorspelt dat de onderwijssector deze op grote schaal gaat afnemen. Tot slot verwacht de marktonderzoeker dat Microsoft voor het einde van het tweede kwartaal (eind juni) nieuwe Windows-tablets presenteert. Alle drie de besturingssystemen -iOS, Chrome OS en Windows 10- krijgen hierdoor een stuk van de spreekwoordelijke taart.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer