IDC: ‘Detachables nemen de tabletmarkt over’

0

De vooruitzichten voor de tabletmarkt zijn niet al te rooskleurig. In het eerste kwartaal daalde de verkoop met ruim 11 procent ten opzichte van een jaar eerder. Maar er is hoop. De verkoop van detachables verloopt voorspoedig.

Dat schrijft het Amerikaanse onderzoeksbureau IDC in de laatste editie van haar Worldwide Quarterly Tablet Tracker.

Tabletmarkt

Ongeacht welke marktonderzoeker je gelooft, ze laten allemaal dezelfde neerwaartse spiraal zien. Zo schreef Digitimes Research begin deze maand dat er in de eerste drie maanden van het jaar slechts 33 miljoen tablets wereldwijd werden verkocht. Dat is een daling van omgerekend 14,9 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Het IDC heeft vergelijkbare cijfers voor ons in petto. Medewerkers van het onderzoeksbureau schrijven dat er in het eerste kwartaal van het jaar 31,7 miljoen tablets over de toonbank gingen. Daarmee komt de daling uit op 11,7 procent in een jaar tijd.

Een nieuwe speler: detachables

Er is echter hoop, zo meldt het IDC. Er is een niche die ieder jaar een beetje groeit. We hebben het dan over detachables: tablets waarvan je het toetsenbord kunt verwijderen. Voorbeelden van enkele populaire detachables zijn de iPad Pro en Microsoft Surface Pro. Het aandeel van detachables groeide het afgelopen jaar met 2,9 procent. Zodoende maken ze 15,3 procent uit van de totale tabletverkoop in de eerste drie maanden van het jaar.

Detachables, en dan in het bijzonder Chrome OS, is een welkome aanvulling die de tabletmarkt nieuw leven in moet blazen, zo stelt Jitesh Ubrani van het IDC. Hoewel Ubrani niet nadrukkelijk de high-end Chromebook noemt, is de kans groot dat deze producten de toekomst gaan uitmaken van de tabletmarkt. Steeds meer fabrikanten hebben hun zinnen gezet op deze productcategorie. Afgelopen jaar lanceerde Google de Google Pixelbook, een high-end Chromebook met Chrome OS als besturingssysteem. In maart volgde Acer met de Acer Chromebook Tab 10. In april maakten we kennis met de HP Chromebook X2. Het gerucht gaat dat ook Dell aan een high-end Chromebook tablet werkt.

Onderwijs

De timing van de opkomst van tablets met Chrome OS is volgens Linn Huang van het IDC niet toevallig. De onderwijswereld staat op het punt om digitale leermiddelen te kopen. Het is dan logisch dat fabrikanten hun nieuwste modellen presenteren om zo in de kijker van het onderwijs te spelen.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer