Apple mag recordcijfers in de boeken noteren

0

Apple heeft een goed eerste kwartaal achter de rug. De omzet groeide met 16 procent en de winst met 25 procent. Het Amerikaanse techbedrijf verkocht in deze periode ruim 9,1 miljoen iPads.

Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die Apple dinsdagavond Nederlandse tijd naar buiten heeft gebracht. In de papieren staat dat het om Q2 2018 gaat, maar in werkelijkheid gaat het om de eerste drie maanden van het jaar. Dit komt omdat het boekhoudjaar van Apple niet overeenkomt met het kalenderjaar.

iPad-verkoop

De iPad-verkoop lijkt zijn weg weer omhoog te hebben. Het laatste half jaar groeit het aantal verkochte tablets beetje bij beetje. Dat is niet anders in de eerste drie maanden van het jaar. In januari, februari en maart verkocht Apple 9,11 miljoen iPads wereldwijd. Dat leverde het bedrijf een bedrag van 4,1 miljard dollar op. Als we deze cijfers vergelijken met dezelfde periode een jaar geleden, is de omzet met 6 procent gestegen. Het aantal verkochte tablets steeg in een jaar tijd met 2 procent.

Overige producten

Niet alleen met de iPad ging het goed: ook andere producten waren in het eerste kwartaal populair bij consumenten. Zo steeg de iPhone-verkoop met een kleine 3 procent van 50,77 miljoen naar 52,22 miljoen. Hiermee verzilverde Apple een bedrag van 38 miljard dollar, een stijging van 14 procent ten opzichte van vorig jaar. Diensten als Apple Music, Apple Pay en digitale content leverden ook een aardig zakcentje op. In de eerste drie maanden groeide de opbrengst met 31 procent van 7 miljard dollar naar 9,2 miljard dollar. Producten als AirPods, Apple TV’s, Apple Watches, HomePods en Beats hoofdtelefoons overtroffen alle verwachtingen. In een jaar tijd steeg de omzet met maar liefst 38 procent van 2,9 miljard dollar naar bijna 4 miljard dollar.

Met de Mac-computers ging het minder goed. Dat is de enige categorie waar de verkoopaantallen en omzet daalden. Apple verkocht net geen 4,1 miljoen Mac-computers en verdiende daarmee 5,8 miljard dollar. Een jaar eerder vlogen er 4,2 miljoen Mac-computers over de toonbank. Een lichtpuntje: de omzet bleef nagenoeg gelijk.

Omzet en winst

In het afgelopen kwartaal verdiende Apple alles bij elkaar opgeteld een omzet van 61,1 miljard dollar. Een jaar geleden was dat nog 52,9 miljard dollar, oftewel een stijging van zo’n 16 procent. De winst kwam uit op 13,8 miljard dollar en steeg met ruim 25 procent (was 11 miljard dollar). Apple wist nog niet eerder dergelijke goede kwartaalcijfers te halen in de eerste drie maanden van het jaar. Ook voor het volgende kwartaal verwacht Apple goede financiële cijfers.

Share.

Gerelateerde tablets / apps

  • Schermdiagonaal 12.9 inch
  • Besturingssysteem iOS
  • Schermresolutie 2732 x 2048
  • Afmetingen 305.7 x 220.6 x 6.9 mm
  • Processor Apple A9X
  • Gewicht 713 gram
  • Opslagruimte 128 / 32
  • Alle specificaties

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer