Driekwart iDevices draait op iOS 11

0

76 procent van alle iPads en iPhones heeft iOS 11 als besturingssysteem. Dat is een kleine sprong voorwaarts ten opzichte van januari, toen Apple voor het laatst de distributiecijfers van haar besturingssysteem vrijgaf. Benieuwd waarom het aandeel van iOS 11 niet groter is? Lees dan snel verder.

Dat lezen we in de nieuwste cijfers van Apple.

Net als Google lanceert Apple ieder jaar een nieuwe versie van haar besturingssysteem. De laatste keer dat dit gebeurde was vorig jaar september, op het moment dat Apple de iPhone 8 en iPhone 8 Plus uit de doeken deed. Telkens als het Amerikaanse techbedrijf een nieuwe iteratie uitbrengt, verbetert niet alleen de stabiliteit van het besturingssysteem, maar worden we getrakteerd op allerlei nieuwe features. De laatste keer heeft Apple het Bedieningspaneel grondig aangepakt. Gebruikers bepalen voortaan zelf de vormgeving en volgorde van de diverse toepassingen die je hier vindt. In de App staan content over uitgelichte apps, games en tips prominent in beeld. Tot slot is Siri nog slimmer geworden en zijn de prestaties van het besturingssysteem geoptimaliseerd.

iOS 11

Twee maanden nadat Apple iOS 11 had aangekondigd, kwam het besturingssysteem voor het eerst voorbij in de statistieken. Op dat moment had ongeveer de helft van alle gebruikers deze versie op zijn of haar iPad of iPhone geïnstalleerd. In december stond de teller op 59 procent. Half januari verschenen er voor het laatst distributiecijfers. Toen was de nieuwste versie van Apple’s besturingssysteem op tweederde (65 procent) van alle iDevices te vinden. Volgens de laatste cijfers is iOS 11 op driekwart van Apple’s tablets en smartphones te vinden (76 procent).

Het marktaandeel van iOS 10 is volgens de laatste distributiecijfers gedaald van 28 procent naar 19 procent. De resterende 5 procent van alle iDevices draait op een oudere versie (was 7 procent).

Waarom niet meer gebruikers iOS 11 hebben geïnstalleerd komt waarschijnlijk doordat ze verouderde iPads of iPhones gebruiken. Apple biedt als enige fabrikant ter wereld vier tot vijf jaar lang software-updates aan. Android-producenten doen dat veelal niet meer dan twee jaar. Echter, na deze periode van vier tot vijf jaar wordt je iPad of iPhone niet langer meer ondersteund. Je kunt dan genoegen nemen met een verouderde versie van het besturingssysteem, of een nieuw apparaat kopen. Gezien het prijskaartje is er altijd een groep die genoegen neemt met de eerste optie. En dat is de reden waarom het marktaandeel van iOS 11 niet groter is dan 76 procent.

Android

Ter vergelijking: Android Oreo is de nieuwste versie van Google’s besturingssysteem. Uit de laatste cijfers blijkt dat slechts 4,6 procent op versie 8.0 of 8.1 draait. En dat terwijl het besturingssysteem eind augustus vorig jaar werd gelanceerd. Hij is dan ook voornamelijk op de allernieuwste smartphones te vinden, en natuurlijk Google’s Pixel-telefoons. Google doet wel haar best om het voor fabrikanten makkelijker te maken om updates uit te rollen, Project Treble speelt daarbij een grote rol.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer