Android Oreo maakt flinke sprong voorwaarts

0

De nieuwste distributiecijfers van Google’s besturingssysteem Android zijn bekend gemaakt. Uit de laatste peiling van het Android Developer Dashboard blijkt dat de Android Oreo grote vooruitgang heeft geboekt. Volgens de nieuwste telling draait 4,6 procent van alle Android-apparaten wereldwijd op Android 8.0 of Android 8.1.

Android Oreo

De laatste Android-distributiecijfers van Google stammen uit februari. Om onbekende reden gaf Google in maart geen cijfers vrij. Maandagavond Nederlandse tijd verschenen de nieuwste verdelingscijfers. Als we deze vergelijken met die van februari, zien we dat het marktaandeel van Android Oreo flink is toegenomen. Twee maanden geleden draaide een schamele 1,1 procent van alle Android-tablets en -smartphones op de nieuwste Android-versie. Volgens de laatste berekeningen van Google is dat aandeel gegroeid naar 4,6 procent, oftewel een verviervoudiging. Dat betekent dat bijna één op de twintig Android-apparaten met Android 8.0 of Android 8.1 is uitgerust.

De grote sprong voorwaarts is te danken aan het feit dat veel fabrikanten onlangs een update voor hun besturingssysteem hebben uitgerold. Een goed voorbeeld daarvan is HMD Global. Vrijwel alle Nokia-telefoons die dit en vorig jaar zijn aangekondigd kregen de Oreo-behandeling. Daarnaast worden vrijwel alle nieuwe vlaggenschepen standaard met de nieuwste Android-versie geleverd. Dat geldt ook voor de nieuwste Android-tablet van Huawei, de Huawei MediaPad M5 (Pro). Deze is sinds kort verkrijgbaar in ons land. Grote uitzondering op de regel is de LG V30, die nog altijd op Android 7.1 Nougat draait. Het heeft bijna een half jaar geduurd, maar ook de Razer Phone krijgt binnen nu en 10 dagen Android 8.1 Oreo. De Samsung Galaxy Tab S3 krijgt hem komend najaar pas.

Android Developer Dashboard (april 2018)

Overige Android-versies

In februari schreven we dat Android Nougat (versie 7.0 en 7.1) uitgegroeid was tot de populairste en meestgebruikte Android-versie van allemaal. Twee maanden later is deze eretitel nog steeds in bezit van Android Nougat. Volgens de nieuwste berekeningen van het Android Developer Dashboard is deze Android-versie op 30,8 procent van alle Android-tablets en -smartphones terug te vinden (was 28,5 procent).

Het marktaandeel van de andere Android-versies daalt gestaag. Zo is het aandeel van Android Marshmallow de afgelopen twee maanden gekrompen van 28,1 procent naar 26 procent. Android Lollipop (5.0 en 5.1) is nu op iets minder dan een kwart (22,9 procent) van alle Android-apparaten te vinden (was 24,6 procent). KitKat en Jelly Bean daalden respectievelijk naar 10,5 procent en 4,5 procent. Het aandeel van Gingerbread en Ice Cream Sandwich is gelijk gebleven op 0,3 procent en 0,4 procent. Android-versie die een kleiner aandeel dan 0,1 procent hebben, worden niet in de statistieken van Google vermeld.

iOS

De laatste distributiecijfers van Apple dateren van half januari. Volgens die berekeningen draaide twee derde van alle iDevices op iOS 11, de nieuwste iteratie van Apple’s besturingssysteem. Inmiddels is dat aandeel gegarandeerd verder toegenomen, al kunnen we niet precies zeggen hoe groot het nu is. Volgens Apple draait 28 procent van alle iPads en iPhones nog op een versie van iOS 10. Slechts 7 procent van de gebruikers werkt met een oudere versie van iOS.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer