Eerste tablet met Chrome OS is een feit

1

Acer sleept de primeur in de wacht. Het Taiwanese technologiebedrijf heeft maandag de eerste tablet met Chrome OS als besturingssysteem gelanceerd: de Acer Chromebook Tab 10. De tablet verschijnt in mei in Europa en krijgt een prijskaartje van 329 euro.

Geruchten over een tablet met Chrome OS circuleren al een tijdje op internet. Het besturingssysteem vonden we tot nu toe alleen op goedkopere laptops die we kennen als Chromebooks. Het was de bedoeling dat Chrome OS mettertijd Android zou vervangen als besturingssysteem voor tablets. De eerste tablet met het alternatieve OS moest de Google Pixel C worden. Op het laatste moment besloot Google om de convertible uiteindelijk toch met Android te leveren. Inmiddels is Chrome OS een stuk volwassener geworden en is de scheidslijn tussen beide besturingssystemen steeds kleiner geworden. Het was dan ook een kwestie van tijd voordat de eerste tablet met Chrome OS zou verschijnen.

Specificaties Acer Chromebook Tab 10

De Acer Chromebook Tab 10 heeft de primeur de eerste tablet met Chrome OS te zijn. Hij is bestemd voor het onderwijs: hij biedt namelijk ondersteuning aan Google Classroom en Chrome Education. Deze platformen zijn hier in Nederland nauwelijks nog ingeburgerd, maar in de VS heeft Google al een flink marktaandeel te pakken. Docenten kunnen hiermee vrij eenvoudig zelf de vorderingen van hun leerlingen volgen en hun profielen beheren zonder de hulp van IT-personeel.

Wat betreft de specificaties heeft de Acer Chromebook Tab 10 een 9.7 inch groot IPS LCD-display met een resolutie van 2048 bij 1536 pixels. In de toekomst kan de tablets tevens overweg met augmented reality (AR). Daarmee is het mogelijk om met 3D-modellen te werken. Onder de motorkap vinden we een hexa-core OP1 processor die bestaat uit twee Cortex A72 cores en vier Cortex A53 cores. Deze wordt aangevuld met 4 GB RAM en 32 GB on-board opslag. Tevens is hij voorzien van dual-band WiFi, Bluetooth v4.1 (LE), USB-C aansluiting en microSD-kaart reader. Net als de Galaxy Note smartphones heeft de Chromebook Tab 10 een stylus in de behuizing. Dit is de Wacom EMR stylus. Hiermee kunnen leerlingen makkelijk aantekeningen maken en schetsen.

De batterij heeft een vermogen van 34 Wh en gaat naar eigen zeggen tot wel 9 uur mee op een lading. De tablet heeft zowel aan de voor- als de achterkant een camera. Deze hebben een resolutie van respectievelijk 5 en 2 megapixels. Zoals gezegd draait de tablet niet op Android, maar Chrome OS.

Prijs en beschikbaarheid

De Acer Chromebook Tab 10 is volgende maand verkrijgbaar in de VS voor 329 dollar. Hier in Europa moeten we tot mei wachten. Wij moeten straks een bedrag van 329 euro neerleggen de tablet.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

1 reactie

Reageer