Aantal malafide apps in Play Store gehalveerd in 2017

0

Android en de Google Play Store zijn het afgelopen jaar nog veiliger geworden. Het aantal malafide apps is gehalveerd. De uitrol van security updates voor Android-tablets en -smartphones is versneld. Tot slot heeft Google Play Protect ervoor gezorgd dat Android-apparaten nog veiliger zijn.

Dat schrijft Google in het haar nieuwste beveiligingsrapport Android Security 2017 Year In Review.

Beveiliging is anno 2018 belangrijker dan ooit. Hackers en andere kwaadwillende gaan steeds geraffineerder te werk om onze persoonlijke gegevens te ontfutselen. Dat betekent dat partijen als Google en Apple hun inspanningen moeten opvoeren om onze apparaten veilig en beschermd te houden.

PHA’s en veiligheidsupdates

Google doet dat op verschillende manieren. In de laatste editie van Google’s beveiligingsrapportage lezen we dat het aantal Potentially Harmful Applications (APH’s) -simpel gezegd malafide apps- in de Play Store het afgenomen jaar is gehalveerd. In 2016 was 0,04 procent van alle apps in de applicatiewinkel een PHA. In 2017 halveerde dit aandeel tot 0,02 procent. De kans dat je een niet-betrouwbare app downloadt in de Play Store is 9 keer zo klein dan buiten de Store om.

Zoals je wellicht weet is de Google Play Store niet de enige plek om Android-apps te vinden. Als je goed zoekt op internet zijn er nog tal van andere plekken waar je ze kunt binnenhalen. Op het eerste oog lijkt er geen vuiltje aan de lucht, maar degene die het online heeft gezet kan er kwaadaardige code aan hebben toegevoegd. Daardoor verzamelt deze app jouw persoonlijke gegevens en stuurt deze door naar een command & control server. Met name apps waarvoor je normaal gesproken moet betalen in de Play Store zijn een geliefd doelwit van hackers.

Verder schrijft Google dat ze vaker software-updates uitrolt voor de ruim 2 miljard Android-apparaten die momenteel in omloop zijn. Sinds het opduiken van het Stagefright-lek in 2015 maakt Google hier serieus werk van. De Pixel- en Nexus-telefoons ontvangen iedere maand een nieuwe security update. Fabrikanten als Samsung, Sony en Nokia doen hetzelfde met hun vlaggenschepen.

Google Play Protect

Tot slot zorgt Google Play Protect ervoor dat Android-tablets en -smartphones veilig blijven. Dit initiatief scant niet alleen op het moment dat je een app uit de Play Store wil installeren je apparaat, maar ook daarna. Ook apps die je buiten de Play Store om binnenhaalt worden regelmatig gescand door Play Protect.

Vanwege het succes van al deze maatregelen schrijft Google dan ook dat Android-beveiliging in 2017 “een significante sprong” voorwaarts heeft gemaakt en dat de veiligheidsmaatregelen van de zoekmachinegigant leidend zijn binnen de smartphone-industrie.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer