Gerucht: Surface Pen krijgt clip en haptische feedback

0

Microsoft heeft allerlei plannen om de Surface Pen aan te pakken. Er zijn twee patentaanvragen opgedoken. De een heeft het over een aanraakgevoelige clip aan het uiteinde van de stylus, de ander over haptische feedback.

Beide patentaanvragen zijn in behandeling genomen door de United States Patent and Trademark Office (USPTO), het Amerikaanse patent- en octrooibureau.

Clip

Laten we beginnen bij het eerste patent, die met de aanraakgevoelige clip. Deze aanvraag stamt uit 2016, maar is inmiddels goedgekeurd. Op het eerste oog lijkt het een doodnormale clip die je bij vrijwel alle schrijfpennen tegenkomt. Daarmee kun je hem in een borst- of binnenzak vervoeren en weet je zeker dat hij niet zomaar uit je zak valt. Handig en erg praktisch (zeker als je nagaat dat de Surface Pen gemiddeld 100 euro kost), maar dat is niet het enige foefje van deze clip. In de documenten van de patentaanvraag wordt een nieuwe manier beschreven om met een computer of tablet te communiceren. Zo kun je de clip als muis gebruiken. Door van boven naar beneden te vegen en vice versa, kun je door pagina’s bladeren. Door op de clip te tikken wordt een muisklik als inputcommando geregistreerd.

Daarnaast lezen we in de patentaanvraag dat Microsoft de Surface Pen een energiebesparingsmodus wil geven. Door simpelweg op de clip te drukken, wordt de stylus uit de slaapstand gehaald. Daarmee bespaar je heel wat energie en gaan de batterijen nog langer mee.

Haptische feedback

In de tweede patentaanvraag lezen we dat Microsoft het penpuntje van de Surface Pen wil uitrusten met haptische feedback, oftewel ultrasone trillingen die je voelt zodra je de pen vastpakt. Er zijn verschillende scenario’s te bedenken waarin deze feedback van pas kan komen. Zo is het mogelijk om een natuurlijkere manier van schrijven te implementeren. Niet ieder oppervlak is namelijk glad. Met haptische feedback kan Microsoft texturen nabootsen. Ook zou je deze techniek kunnen gebruiken om acties aan te koppelen, bijvoorbeeld als met de pen over een URL of adres veegt.

Of het Amerikaanse hard- en softwarebedrijf daadwerkelijk met de ideeën aan de slag gaat, is nog maar de vraag. Er worden immers zo vaak patentaanvragen ingediend en nooit iets mee gedaan. Het zou ons niet verbazen als dat hier ook het geval is.

Microsoft Surface Pen patentaanvraag

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer