Windows 10 krijgt S Mode

0

Het ziet er naar uit Microsoft binnenkort stopt met het aanbieden van Windows 10 S. In plaats daarvan kunnen klanten straks alleen nog maar Windows 10 kopen met nieuwe S Mode. De verandering vindt plaats met de komst van de Redstone 4 update.

Dat schrijft Microsoft-kenner en -volger Paul Thurrott op zijn blog.

Over Windows 10 S

In mei 2017 kondigt Microsoft een nieuwe versie van haar besturingssysteem aan: Windows 10 S. In vergelijking met Windows 10 is het een uitgeklede variant van het OS met beperkte mogelijkheden. Hiermee lanceerde het Amerikaanse hard- en softwarebedrijf een variant van haar besturingssysteem die zuiniger en sneller was dan het bestaande systeem. Voor wie een niet zo’n krachtige PC heeft was dit de ideale oplossing.

Hoe werkt Windows 10 S? Als je bijvoorbeeld wilt typen of foto’s bewerken, moet je de bijbehorende app downloaden in de Microsoft Store. Installeren vanaf een cd-rom of via internet is niet mogelijk. Een andere bijkomstigheid is dat je apparaat hierdoor veiliger is. Keerzijde is dat niet alle gangbare apps in de Microsoft Store zijn te vinden. Neem bijvoorbeeld iTunes. Deze zou afgelopen jaar al te vinden zijn in Microsofts applicatiewinkel, maar de lancering is tot nader orde uitgesteld. Mocht je het programma toch willen downloaden en installeren, dan moet je je besturingssysteem upgraden.

Einde oefening

In september 2017 maakte Microsoft bekend dat gebruikers Windows 10 S tot en met maart 2018 gratis kunnen overstappen naar Windows 10 Pro. Paul Thurrott meldt nu dat hij via anonieme, maar welingelichte bronnen heeft vernomen dat Windows 10 S ophoudt te bestaan. In plaats daarvan introduceert Microsoft een nieuwe modus in haar besturingssysteem: S Mode. Dit betekent dat Windows 10 S wordt geïntegreerd in Windows 10. Je kunt hem straks dus niet meer afzonderlijk downloaden.

Nieuw is de mogelijkheid om straks antivirusprogramma’s te downloaden in S Mode. Thurrott merkt op dat dit een vreemde gang van zaken is. Je introduceert immers een besturingssysteem dat alleen met apps uit de Microsoft Store werkt zodat je geen virussen van buitenaf kunt binnenhalen. Doordat Microsoft gebruikers straks de mogelijkheid biedt om AV-programma’s te downloaden, betekent dit dan ook dat zij programma’s buiten de Microsoft Store om kunnen installeren? Schiet dat juist niet het doel van Windows 10 S voorbij? En hoe zit het met de prestaties? Windows 10 S was bedoeld om minder krachtige apparaten goed te laten presteren op de uitgeklede variant van het besturingssysteem. Kunnen zij er straks van uitgaan dat alles minder soepel werkt als zij Windows 10 moeten kopen en S Mode inschakelen?

Wanneer voert Microsoft deze verandering door? Volgens Thurrott gebeurt dat al op korte termijn. Zijn bronnen spreken over de Redstone 4 update, die voor begin dit jaar gepland staat. Er is nog veel onduidelijk. Het is te hopen dat Microsoft binnenkort meer tekst en uitleg geeft over de veranderingen die binnenkort al worden geïmplementeerd.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer