Android Nougat is populairste Android-versie

0

Android Nougat heeft het grootste marktaandeel van alle Android-versies. Volgens Google is deze iteratie op meer dan een kwart van alle Android-tablets en -smartphones te vinden. Android Oreo groeit gestaag door en vinden we op één op de honderd apparaten.

Dat blijkt uit de laatste cijfers van het Android Developer Dashboard.

Iedere maand houdt Google nauwlettend in de gaten hoe haar besturingssysteem zich ontwikkelt. Daarbij kijkt de zoekmachinegigant naar het marktaandeel van de verschillende Android-versies. Op deze manier krijgen Google en wij een goed beeld van de verdeling van het besturingssysteem. Om een goed beeld te krijgen kijkt Google een week lang naar de bezoekers van de Google Play Store. De laatste meting vond plaats tussen 30 januari en 5 februari.

Android Oreo nog altijd marginaal

Laten we eerst kijken naar Android Oreo, de nieuwste versie van Google’s besturingssysteem. Volgens de laatste peiling vinden we deze versie op 1,1 procent van alle apparaten. Afgelopen maand stond de teller nog op 0,7 procent. Procentueel is er een behoorlijke stijging waar te nemen, maar het marktaandeel is bijna een half jaar na introductie nog altijd te verwaarlozen. Dat komt omdat de meeste fabrikanten nog altijd druk doende zijn om hun toestellen aan te passen aan het nieuwe besturingssysteem. Binnenkort krijgen echter veel vlaggenschepen na maanden wachten eindelijk Android Oreo. Bovendien zien we steeds meer nieuwe smartphones die standaard met Oreo worden geleverd. We verwachten binnenkort dan ook een flinke sprong te zien.

Android Developer Dashboard (februari 2018)

Android Nougat de grootste

Lange tijd was Android Marshmallow de meestgebruikte Android-versie in de Google Play Store. In de laatste meting wordt Marshmallow van de troon gestoten door Android Nougat. Volgens het Android Developer Dashboard is Android Nougat op ruim een kwart van alle Android-apparaten te vinden (28,5 procent om precies te zijn). Vorige maand was dat nog 26,3 procent. Het marktaandeel van Android Marshmallow is overigens maar een fractie kleiner: deze bedraagt volgens de laatste peiling 28,1 procent (was 28,6 procent).

Het ruim drie-en-een-half jaar oude Android Lollipop vinden we volgens Google op iets minder dan een kwart van alle apparaten (24,6 procent). Android KitKat en Jelly Bean is op 12 procent en 5 procent van alle toestellen te vinden. Zoals gebruikelijk vormen Ice Cream Sandwich en Gingerbread de achterhoede met een marktaandeel van respectievelijk 0,4 procent en 0,3 procent. Android-versies die kleiner zijn dan 0,1 procent worden niet in de statistieken opgenomen.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer