Microsoft boekt goede kwartaalcijfers

0

In de laatste drie maanden van afgelopen jaar boekte Microsoft een flinke omzet. Deze kwam uit op 28,9 miljard dollar, een stijging van 11 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Door een eenmalige kostenpost moest het Amerikaanse hard- en softwarebedrijf een verlies in de boeken noteren.

Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die Microsoft heeft gepresenteerd.

De omzet van de Intelligent Cloud divisie groeide in het vierde kwartaal van 2017 met 15 procent tot 7,8 miljard dollar. Deze stijging is voornamelijk toe te schrijven aan Azure, de clouddienst van Microsoft. De omzet van de clouddienst groeide met een spectaculaire 98 procent, oftewel bijna een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Satya Nadella’s voornemen om de magische grens van een omzet van 20 miljard dollar te bereiken, lijkt slechts een kwestie van tijd.

Surface in de plus

De omzet van de afdeling More Personal Computing, waartoe de Surface-producten behoren, deed ook goede zaken. De omzet in deze categorie steeg met 2 procent naar 12,2 miljard dollar. Microsoft verkocht in de afgelopen drie maanden iets meer Surface-tablets dan het jaar ervoor: 1 procent meer om precies te zijn. De inkomsten uit games steeg met 8 procent. Daarnaast verkocht Microsoft in deze periode 13 procent meer Xbox-consoles. Volgens de cijfers telt Xbox Live nu 59 miljoen gebruikers.

De omzet uit Productivity and Business Processes, waar Office onderdeel van uitmaakt, steeg met 24 procent naar 9 miljard dollar. Office 365 groeide met maar liefst 41 procent. Deze versie van het tekstbewerkingsprogramma telt nu 29,2 miljoen klanten. Voor het vijfde kwartaal op rij groeide de omzet van LinkedIn met meer dan 20 procent, zo schrijft Microsoft. Het online netwerk voor professionals leverde een bedrag van 1,3 miljard dollar op.

In totaal genereerde Microsoft een omzet van 28,9 miljard dollar, een toename van 11 procent ten opzichte van een jaar eerder. Ondanks de hogere omzet moest Microsoft toch een verlies van 6,3 miljard dollar in de boeken noteren. Volgens het persbericht heeft dat alles te maken met een eenmalige belastingheffing van 13,8 miljard dollar. Deze is het gevolg van de Amerikaanse Tax Cuts and Jobs Act. Als dit bedrag niet meegenomen zou worden in de cijfers, zou de winst uitkomen op 7,5 miljard dollar.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer