iPad-verkoop blijft op peil

0

Apple verkocht nauwelijks meer tablets dan een jaar geleden. In de laatste drie maanden van het jaar gingen er wereldwijd 13,2 miljoen iPads over de toonbank. De iPad-verkoop bedroeg eind 2016 nog 13,1 miljoen. Desondanks wist Apple een recordomzet en -winst te boeken.

Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die Apple donderdagavond Nederlandse tijd heeft gepubliceerd. In de boeken staat weliswaar Q1 2018, maar ze hebben betrekking op de maanden oktober, november en december 2017.

iPad-verkoop

Als we de cijfers er op naslaan zien we wisselend succes voor Apple. Het Amerikaanse technologiebedrijf verkocht in de laatste drie maanden van 2017 ongeveer net zo veel iPads als in diezelfde periode een jaar eerder. De iPad-verkoop kwam in de laatste drie maanden van vorig jaar uit op 13,2 miljoen. Het jaar daarvoor verkocht Apple er 13,1 miljoen.

Er zit uiteraard een positieve kant aan. Om te beginnen steeg de iPad-verkoop met omgerekend 1 procent. Daarmee onderscheidt Apple zich van voorgaande kwartalen en jaren waar de verkoopcijfers van de tablet beetje bij beetje afnamen. De grootste winst zien we echter bij de omzetcijfers. Want ondanks dat Apple marginaal meer iPads verkocht, groeide de omzet met 6 procent naar 5,9 miljard dollar.

iPhones en andere producten

De iPhone-verkoop bleef enigszins achter. In het vierde kwartaal van 2017 verkocht Apple wereldwijd 77,1 miljoen smartphones. Dat is 1 procent minder telefoons in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Toen gingen er nog 78,3 miljoen iPhones over de toonbank. De omzet uit de iPhone-verkoop steeg desalniettemin met 13 procent tot 61,6 miljard dollar. Daarmee is en blijft het de belangrijkste productcategorie voor Apple.

Ook verkocht Apple afgelopen drie maanden minder Mac-computers dan verwacht. Zowel het verkochte aantal exemplaren als de omzet daalden ieder met 5 procent. We hebben het dan over 5,1 miljoen verkochte Mac-computers en een omzet van 6,9 miljard dollar.

De dienstverlening zat daarentegen in de lift. Apple verdiende grof geld met de verkoop van digitale content, AppleCare en Apple Pay. De omzet steeg met 18 procent naar 8,5 miljard dollar. Producten als de Apple Watch, Apple TV en Beats-hoofdtelefoons -samen geschaard onder de noemer Overige- leverden Apple de meeste winst op. De omzet in de categorie steeg met maar liefst 36 procent. Apple vergaarde in deze categorie de afgelopen drie maanden een omzet van 5,5 miljard dollar.

Omzet en winst

Alles bij elkaar opgeteld verzilverde Apple een omzet van 88,3 miljard dollar in het vierde kwartaal van 2017. De winst steeg in deze periode tot 20 miljard dollar. Daarmee verbreekt Apple haar vorige record, die stamt uit 2016. Toen bedroegen de omzet en winst respectievelijk 78 miljard dollar en 17,9 miljard dollar. In het verslag lezen we niets over een dalende trend. Apple verwacht ook komend kwartaal dus goede zaken te doen.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer